Hålet som lagar sig självt

2014-05-09 09:52  

Forskare i USA visar hur ett hål i plast kan laga sig självt. Idén har de hämtat från människans blodomlopp.

Självläkande material är inget nytt. Men hittills har det mest handlat om små sprickor som läker ihop automatiskt. I senaste numret av tidskriften Science visar forskare vid amerikanska University of Illinois hur hål kan självläka i plast.

I filmen ovan visar professor Scott White, som lett forskningen, hur ett kulhål kan självläka med hjälp av två kemikalier.

Dessa når kulhålet från varsitt håll genom tunna kanaler i plasten. När de blandas bildar de en gel som snabbt stelnar och härdar. Vätskorna tränger också in i sprickorna som bildats runt kulhålet så att även dessa läker ihop.

Idén kommer från hur blod koagulerar i ett sår. På motsvarande sätt tänker sig forskarna material som självläker tack vare ett nätverk av nedbrytbara fibrer fyllda med lagningskemikalier som kan skulle kunna laga även större hål.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer