Håkan Lans långa kamp mot jättarna

2013-10-14 13:46  

Om två veckor sänder Sveriges Television en unik dokumentär om Håkans Lans. Den handlar inte enbart om den svenske uppfinnaren utan också om hur industrijättar systematiskt mosar genier i kampen om framgångsrika tekniker.

En speciell dokumentär om Håkan Lans och hans livs story visas i TV2 den 31 oktober. Det är filmarna Felix Etzlers och Michael Collaros berättelse om den svenske grabben som uppfinner lådbilar och ubåtar och senare i livet tar fram två unika patent. Det ena om grundläggande rörlig färggrafik i datorer, det andra om transpondertekniken som guidar yrkestrafiken.

Patenten revolutionerar tekniken i världen men leder också till åratal av tunga rättstvister. Fast dokumentären sträcker sig längre än att bara handla om Håkan Lans personliga öde.

Den avslöjar också - via intervjuer med personer som Steve Wozniak, medgrundaren av datorföretaget Apple, och Noam Chomsky, MIT-professor - den nakna sanningen om bristen på respekt för det internationella patentsystemet.

Det vittnas om hur företagsjättar beväpnar sig med flottor av jurister, vilka med hjälp av stämningar och överklaganden specialiserat sig på att mala ned innehavare av strategiska patent, vilka man vill använda utan att betala för sig. Det finns flera historiska och nutida förbluffande exempel.

Allt går långtifrån lagligt till. Det stjäls och köps också hemlig information om tekniska innovationer. Moderna spionvirus, avlyssning och inbrott används även de för att tillskansa sig uppgifter.

Ny Teknik har förhandskikat på dokumentären ”Patent 986 – ett svenskt geni mot världen”. Patent nummer 4 303 986 – är Håkans Lans patent för färggrafiktekniken hos det amerikanska patentverket

I flera år har filmarna arbetat med storyn om den svenske uppfinnarens och hans patentstrider. Dokumentären innehåller unika och överraskande bildsekvenser ur teknikhistorien, som aldrig tidigare visats i Sverige.

För första gången får vi exempelvis se hur Lans första rörliga färggrafik egentligen såg ut - den som visades för det amerikanska datorföretaget Digital i New Mexico våren 1979.

Priset för patentet var 600 000 dollar. Men Digital tackade svårbegripligt nog nej. I ett klipp från dokumentären ovan ser du se när Håkans Lans besöker Digital.

- Vi har samlat från olika arkiv och fått från museum. En del har vi tillverkat själva. Animationen kring färggrafiken är genererad med originalutrustningen. Vi monterade upp den hemma hos Gunnar Sundin (Håkans gamla arbetskamrat från FOA), och filmade av den, säger Felix Etzler.

Dokumentären har tillkommit med stöd av SVT, som innehar de nordiska visningsrättigheterna. Nu får filmarna också hjälp med lanseringen i andra länder av SVT International.

2010 råkade filmarna själva ut för inbrott i deras kontor i Gamla stan. En speciellt lång stege hade rests för att tjuvarna skulle komma in i filmarnas kontor via de franska balkongfönstren.

Det enda som stulits bland värdesakerna var Sony Digibeta filmkamera och kassetter märkta Håkan Lans-filmen. Polisens brottsundersökning lades ned efter två år. Gärningsmännen hittades därmed aldrig.

Ny Tekniks dåvarande reporter Lars-Anders Karlberg var på platsen dagen efter inbrottet och hittade stegen som tjuvarna använt. Han och fotografen Jörgen Appelgren rekonstruerade därefter inbrottet.

Håkan Lans själv har först nyligen sett filmen:

– Jag tycker att den är bra och jag hoppas att den leder till en ny samhällsdebatt. Det finns sätt att lösa det här på, bara den politiska viljan finns. Innovation behövs för att skapa nya arbetstillfällen.

Mer om: Lans Håkan Lans

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer