Håkan Lans: Det måste finnas vittnen!

2011-02-16 14:33  

- Det vore märkligt om ingen lagt märke till inbrottet. Jag tror att det finns vittnen som borde höra av sig till polisen, säger Håkan Lans till Ny Teknik.

Natten till den 19 oktober förra året tog sig okända tjuvar in genom ett fönster på tredje våningen i smal gränd vid Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm och stal en dyrbar filmkamera plus videoband märkta Håkan Lans-filmen.

Lokalen tillhörde två dokumentärfilmare som under fyra år följt Håkan Lans patentstrider mot amerikanska och japanska it-bolag.

Enligt vad Ny Teknik erfar finns det en hel del sprängstoff i det filmade materialet, bland annat en intervju med förre chefen för amerikanska patentverk, som är kritisk till hur utländska patentansökningar hanterats i USA.

Håkan Lans misstänker att inbrottet kan vara ett beställningsjobb för att komma över känsliga band i dokumentärfilmarnas material.

Samma sak sade polisen när de kom till brottsplatsen för att göra en grundlig undersökning - ett beställningsjobb.

Polisen sade att de aldrig sett något liknande – tjuvar som knatar runt i Gamla Stan med en jättelång stege, eventuellt spärrar av gränden, reser stegen mot fasaden och tar sig in genom ett balkongfönster tio meter upp på tredje våningen.

Inbrottet bör ha skett efter klockan tre på natten eftersom det ligger en restaurang i grannfastigheten med utsikt mot gränden. Och restaurangpersonalen hade inte sett någon stege.

Polisen säkrade blodspår och fingeravtryck och skickade blodet till statens kriminaltekniska laborarorium SKL i Linköping för dna-analys.

Nu har det gått snart tre månader, men på SKL säger man till Ny Teknik att det kan ta lång tid om fallet är komplicerat och om man ska söka efter träffar hos kriminalpolisen i andra länder.

SKL antyder därmed att det finns utländska kopplingar till inbrottet.

Hos Kriminalpolisen säger samordnaren Caroline Högdahl att utredningen fortfarande är öppen och att man väntar på resultatet av dna-analysen.

Håkan Lans själv tror att starka krafter är beredda att satsa pengar på att tysta ner det som han råkat ut för när han i amerikanska domstolar tvingats försvara sitt patent.

- Det är nog viktigt att inte vara undfallande för denna typ av händelser, säger Håkan Lans till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Patent Uniboard

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer