Innovation

H&M-backade Renewcell går till börsen – storsatsning på ny fabrik

Patrik Lundström, vd på Renewcell. Foto: Alexander Donka
Renewcell tillverkar en dissolvingmassa av gamla plagg, som levereras som ark. Materialet kallar bolaget för "circulose". Foto: Jörgen Appelgren
Renewcells process för kemisk återvinning innebär att man kan ta gamla plagg, bryta ner dem och tillverka en dissolvingmassa som kan användas till att göra nya kläder. Foto: Jörgen Appelgren

Renewcell siktar mot börsen. Genom att ta in uppemot 800 miljoner kronor vill bolaget, som gör ny textilråvara av gamla kläder, säkra finansieringen av sin nya storskaliga fabrik.

Publicerad

Svenska Renewcell har utvecklat en process för kemisk återvinning av textilier. Den gör det möjligt att ta gamla plagg, bryta ner dem och tillverka en dissolvingmassa som kan användas till att göra nya kläder. Materialet kallar bolaget ”circulose”.

Planerna på en första storskalig fabrik, med kapacitet att ta hand om 60 000 ton textilavfall varje år, är redan i full gång. Nu meddelar bolaget att man har för avsikt att börsnoteras på First North och samtidigt genomföra en nyemission. Detta ska bland annat säkra finansieringen av den nya anläggningen, som ska ligga inne på SCA:s pappersbruk i Ortviken utanför Sundsvall.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här