Guldbagge till Linköpings universitet

2009-02-03 12:58  
Guldbaggar (Cetonia aurata) ur Jan Landins samling.

Allt är inte guld som glimmar. Istället kan det vara långsmala mikrofibriller av en cellulosaliknade polysackarid, inbäddade i proteiner. Något som intresserar materialvetarna vid Linköpings universitet.

Det märkliga materialet, som kallas kitin, sitter på guldbaggens täckvingar och får dem att glimmar ädelstenslikt i guld, brunt och grönt.

- Vi vet inte vad färgerna har för funktion. Kanske är det för att locka andra könet, eller kanske är det för att skrämma rovdjur, säger ekologiprofessor Jan Landin.

Men för universitetets fysiker kan det metalliskt skimrande färglagret få en helt ny funktion. Kanske som en multifunktionell ytbeläggning som är såväl färgad som hård och lätt, kanske som kritvitt papper som inte behöver blekas eller kanske som någon slags sensor.

Guldfärgen uppstår i den fina strukturen av kitin skalet när ljuset faller på skalbaggens hudskelett. Färgen består inte av färgpigment utan är ett optiskt fenomen när ljuset reflekteras i strukturens olika lager.

Forskarna vid Linköpings universitet studerar nu fenomenet närmare, med hjälp av pengar från Vetenskapsrådet. Optikprofessor Hans Arwin har tillgång till ett av världens främsta laboratorier för ellipsometri, en metod att mäta hur ljusets polarisation ändras när det reflekteras i ett material. Polarisationsförändringen kan avslöja mycket om ytans uppbyggnad, exempelvis sammansättning och kristallinitet på nanometernivå.

- Vi sneglar på naturen och försöker ta fram koncept för nya syntetiska material, säger Hans Arwin.

- Vi har börjat med guldbaggen för att så småningom lära oss tillverka enkla strukturer av kitinkristaller och göra våra egna ”skalbaggar”, säger han.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer