Grundvattnet kan varna för jordskalv

2014-09-22 07:15  

Grundvattnets kemi ändrade sig några månader före två stora jordskalv på Island. Upptäckten är ett steg mot att kunna avslöja jordbävningar i förväg.

– I dag kommer jordbävningar som en överraskning. Vårt mål är att förstå processen bakom och nu har vi fått viktiga ledtrådar även om mycket forskning återstår, säger Alasdair Skelton, professor vid institutionen för geologiska vetenskaper vid Stockholms universitet.

Forskare från både Sverige och Island står bakom studien där man tagit prover på grundvattnet i en källa på norra Island en gång i veckan i fem år. När det vid två tillfällen, oktober 2012 och april 2013, inträffade två stora jordskalv i havet utanför, visade det sig att grundvattnets sammansättning blev annorlunda mellan fyra och sex månader tidigare. Väteisotoperna i vattnet ändrades och mängden natriumjoner ökade.

Forskarnas förklaring är att det bildas sprickor i jordskorpan före en jordbävning och det gör att vatten med olika kemisk sammansättning blandas. Därför skulle kontinuerliga mätningar av grundvattnet i högriskområden kunna hjälpa till för att förutspå jordbävningar.

– Det finns inget som tyder på att det här bara skulle gälla för Island, säger Alasdair Skelton.

Studien har nu publicerats i Nature Geoscience men mätningarna fortsätter.

– För vår forskning är det bra med fler jordbävningar för att få säkrare resultat, säger Alasdair Skelton.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer