Grönt ljus för genmodifierad tomat i USA

2022-09-15 16:00  
Norfolk Plant Sciences har utvecklat genmodifierade lila tomater som innehåller högre nivåer av antioxidanter. Foto: Andrew Davies/John Innes Centre

Den lila tomaten har genmodifierats för att innehålla högre nivåer av antioxidanter. Nu öppnar det amerikanska lantbruksdepartementet för försäljning av fröer för odling till konsumenter.

Det finns redan lila tomater, men de ska inte innehålla lika mycket antioxidanter i köttet som det som Norfolk Plant Sciences har utvecklat med hjälp av genteknik.

Det brittiska bolaget har utgått från antocyaniner, som kan fungera som antioxidanter och som därför ska kunna förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen i kroppen. Det är också antocyaniner som är orsaken till att bolagets tomat har fått sin lila färg.

Nu har USA:s lantbruksdepartement gjort bedömningen att det är osannolikt att den lila tomaten skulle innebära en högre risk för växtskadegörare jämfört med sina konkurrenter. Detta innebär att Norfolk Plant Sciences kan börja sälja fröer för att odla de lila tomaterna till konsumenter. Detta kan ske från våren 2023, uppger bolaget.

Läs mer: Så kan träd fånga in mer koldioxid

Den antocyaninrika tomaten utvecklades 2008 av professor Cathie Martin, som har utgått från en ätlig blomma för att ge tomaten den önskade egenskapen.

Norfolk Plant Sciences lutar sig mot studier som visar att antioxidanter och antocyaniner kan minska förekomsten av cancer, förbättra hjärt-kärlfunktionen samt hälsa och välmående. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer