Gravid och stressad? Så kan det påverka fostret

2018-11-05 14:24  
Stress under graviditeten kan påverka fostrets utveckling negativt. Foto: Christine Olsson / TT

Ny forskning visar att stress kan påverka utvecklingen av fostrets hjärna. Och stress under barndomen kan ge negativa effekter som följer oss upp i vuxen ålder.

Att stress inte är bra för oss är ingen nyhet. Men nu visar studier att blivande mödrars stress kan påverka oss redan fosterstadiet. Och att stressade barn riskerar att få sin hälsa påverkad även som vuxna.

Stress under graviditeten kan påverka fostrets utveckling negativt och öka riskerna för störningar inom autismspektrumet eller för att barnet utvecklar psykisk sjukdom. Stress under tidig barndom ökar i sin tur risken för att utveckla ångest, depression eller missbruk senare i livet.

Det visar studier som presenterades under hjärnforskarnas årliga konferens Neuroscience 2018, omtalad som en av väldens största källor till nyheter om hjärnvetenskap och hälsa.

Läs mer: Svenskar tar gärna med sig jobbmobilen efter arbetstid

Eurekalert lyfter fram flera av de nya forskningsrönen:

* Stress före och under graviditeten kan förändra sammansättningen av tarmbakterier, visar en studie på möss. Förändringen ledde till att viktiga näringsämnen hindrades från att nå fostrets hjärnor vilket påverkade dess utveckling (Eldin Jašarevic, abstract 500.14)

* Stress tidigt i livet visade sig förändra kromatin-strukturen, det vill säga strukturer av dna och proteiner, inom hjärnans belöningssystem hos möss vilket kan göra dem mer utsatta för stress som vuxna (Catherine Pena, abstract 500.01)

Forskningsresultaten ses som positiva sett till att de ger ny förståelse för hur stress drabbar foster och små barn, vilket i sin tur kan ge bättre behandlingsmetoder.

- Forskningen demonstrerar de långvariga och långtgående effekterna av stress under tidig utveckling, från förändring i populationen av bakterier i tarmen till påverkan av dna och arvsmassa. Att förstå hur stresspåverkan påverkar biologiska system kan leda till nya, patientspecifika och mer effektiva tillvägagångssätt för behandling, säger konferensens moderator Heather Brenhouse, professor vid Northeasterns universitet och expert på effekterna av trauman tidigt i livet, enligt Eurekalert.

Angelica Söderberg

Mer om: Graviditet Stress

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer