Grafentransistorer kyler sig själva

2011-04-08 09:52  
Atomkraftmikroskopets spets tar tempen på grafentransistorns kontakter. Foto: Alex Jerez Beckman Institute Imaging Technology Group

För första gången har forskare noggrant tagit tempen på en grafentransistor i drift. Resultatet blev en överraskning.

Grafen har tagit forskarvärlden med storm. Det nobelprisade kolmaterialet är starkt, genomskinligt och har extremt bra elektrisk ledningsförmåga. Därför pekas grafen ofta ut som en utmanare till kisel i framtida elektronikkretsar.

Nu har forskare vid amerikanska University of Illinois hittat ytterligare en lockande egenskap: materialet tycks ha en inbyggd kyleffekt. Det är goda nyheter eftersom kretsarnas värmeutveckling är ett stort problem i elektronikindustrin.

Forskargruppen använde spetsen på ett atomkraftmikroskop, AFM, för att mäta temperaturen i grafentransistorns minimala anslutningspunkter i drift. 

Då upptäckte de en god termoelektrisk kyleffekt, ett fenomen som innebär att när en elektrisk ström går igenom materialet blir ena sidan kall och den andra varm.

Överraskningen låg i att kyleffekten kan vara starkare än värmen som bildas av strömmen.  Därmed kan transistorn kyla sig själv.

De nya rönen har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Nature Nanotechnology.

Charlotta von Schultz

Mer om: Transistor Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer