Grafens akilleshäl fixad

2014-05-09 09:57  
Grafen som får växa fram på hexagonal bornitrid får ett bandgap. Foto: C Woods

Nobelpristagaren Andre Geim har lyckats klura ut hur man framställer grafen med bandgap. Resultatet öppnar dörren till ny supersnabb elektronik.

Supermaterialet grafen har suveräna elektriska egenskaper. Bland annat pilar elektronerna fram 1 000 gånger snabbare än i kisel. Men för att stänga av strömmen i en transistor krävs ett bandgap, det vill säga ett gap mellan elektronernas vilotillstånd (valensband) och ledningsbandet där elektronerna kan röra sig fritt. Grafen saknar ett sådant. De grafentransistorer som tagits fram leder därför ström hela tiden. Det leder till att värmeutvecklingen blir för stor och batterilängden för kort.

Nu har nobelpristagaren Andre Geim och Kostya Novoselov vid universitetet i Manchester hittat ett sätt att skapa grafen med bandgap. Tricket är att låta materialet växa fram på ett substrat som liksom grafen har en hexagonal struktur men som är lite annorlunda. Då förändras materialets kristallstruktur så att ett bandgap uppstår.

Substratet som användes var av hexagonal bornitrid, ett material som liksom grafen har en tvådimensionell kristallstruktur.

Forskarnas resultat presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature Physics samt på nanotechweb.org.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer