Grafenbatteri gör el av värme

2012-03-09 15:01  
Battteriet innehåller grafenremsor, vardera med elektroder i guld respektive silver. Sex seriekopplade remsor, i en kopparkloridlösning, ger en spänning på 2 volt eller mer. Foto: Zihan Xu

Batterier med grafenremsor kan göra el av värme i omgivningen. Det hävdar kinesiska forskare.

Smala remsor av grafen, omgivna av elektroder i guld respektive silver, är nyckeln till en ny typ av batteri som skördar el ur värme. Det anser Zihan Xu och hans kolleger vid universitetet i Hong Kong respektive Pacific Nortwest National Laboratory i USA. Forskarnas arbete är nu ute på vetenskaplig granskning, så kallad peer-rewiev.

Grunden i batteriet utgörs av sex remsor av det en atom tunna materialet grafen. Varje remsa har försetts med en elektrod i guld respektive silver. Remsorna ligger i en lösning med kopparkloridjoner. Genom att seriekoppla sex grafenremsor fick forskarna ett batteri som alstrade en spänning på 2 volt eller mer. Det är tillräckligt för att kunna driva en vanlig röd lysdiod.

- Vårt batteri skördar den termiska energin hos kopparkloridjonerna, säger Zihan Zu till sajten pysicsworld.com.

Han menar att funktionen mer liknar en solcell än ett vanligt litiumjonbatteri - ju varmare lösningen med kopparjoner är desto oftare och hårdare kolliderar de med grafenremsorna, Vid kollisionerna frigörs elektroner i materialet. Elektronerna alstrar i sin tur en ström i kretsen.

Konstruktionen fungerar bara med grafen. Det gick varken att ersätta materialet med tunna filmer av kolnanorör eller remsor av grafit.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL