Innovation

Grafen leder värme bättre än koppar

I svepelektronmikroskopet syns temperaturgradienten som byggs upp i grafen som tillverkats på kiseldioxid. Foto: Science/AAAS

Grafen är bättre på att leda bort värme från elektronikkretsar än koppar. Det visar ny forskning. Resultatet kan bli en ny industristandard.

Publicerad

Att supermaterialet grafen är extremt bra på att leda bort värme är känt sedan tidigare. Materialet har därför varit en given kandidat för att leda bort den allt högre värmen som alstras i takt med att transistorerna packas tätare och tätare på kretsarna. Och som hotar att förstöra dem. Men hittills forskarna inte vetat om den goda värmeledande förmågan består om grafen läggs på substratet som kretsarna tillverkas på.

Hur det är med den saken har amerikanska forskare, under ledning av Jae Hun Seol vid University of Texas at Austin, svaret på. Deras forskning har visat att grafen, som läggs på kiseldioxid, i rumstemperatur har en värmeledande förmåga på 600 watt per meter och Kelvin. Det är visserligen fem gånger lägre än vad det ett atomlager tunna skiktet av kol har när det är för sig själv, men det är trots det högre än värmeledningsförmågan hos koppar(som är 401 watt per meter och Kelvin).

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här