Grafen leder värme bättre än koppar

2010-04-09 14:06  
I svepelektronmikroskopet syns temperaturgradienten som byggs upp i grafen som tillverkats på kiseldioxid. Foto: Science/AAAS

Grafen är bättre på att leda bort värme från elektronikkretsar än koppar. Det visar ny forskning. Resultatet kan bli en ny industristandard.

Att supermaterialet grafen är extremt bra på att leda bort värme är känt sedan tidigare. Materialet har därför varit en given kandidat för att leda bort den allt högre värmen som alstras i takt med att transistorerna packas tätare och tätare på kretsarna. Och som hotar att förstöra dem. Men hittills forskarna inte vetat om den goda värmeledande förmågan består om grafen läggs på substratet som kretsarna tillverkas på.

Hur det är med den saken har amerikanska forskare, under ledning av Jae Hun Seol vid University of Texas at Austin, svaret på. Deras forskning har visat att grafen, som läggs på kiseldioxid, i rumstemperatur har en värmeledande förmåga på 600 watt per meter och Kelvin. Det är visserligen fem gånger lägre än vad det ett atomlager tunna skiktet av kol har när det är för sig själv, men det är trots det högre än värmeledningsförmågan hos koppar(som är 401 watt per meter och Kelvin).

Enligt forskarna pekar resultatet mot att grafen kan bli mer användbart i elektronik än dagens industristandard, och att materialet kan komma att konkurrera ut koppar när det gäller att leda bort värme från elektronikkretsar.

Forskarnas resultat presenteras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften Science.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer