Grafen i svensk supersensor

2010-12-10 14:41  

Nu blir det verkstad av det nya materialet grafen. En smart och känslig grafensensor för att mäta kvävedioxid ska kommersialiseras av det lilla Stockholmsföretaget Sensic.

Grafen är inte bara världens tunnaste material och en hejare på att leda elektroner. Det är också extremt känsligt för de kväveoxider som bildas vid de flesta typer av förbränning. Med det som utgångspunkt har Lars Hultman, professor vid Linköpings universitet utvecklat en gassensor som snabbt kan mäta halterna av kvävedioxid i luften med hög noggrannhet. Sensorn ska nu kommersialiseras av det lilla utvecklingsbolaget Sensic.

Kvävedioxid är boven bakom smogen i storstäder och skadligt för vår hälsa. En människa som utsätts för 4 miljondels procent, 40ppb, under en längre tid riskerar att drabbas av lungödem och bli långvarit sjuk. Trots det är halter på 30 ppb inte ovanligt, och ännu högre halter förekommer lokalt vid hårt trafikerade vägar.

Den nu utvecklade sensorn kan mäta halter från 10 ppb och uppåt.

- Grafensensorn skulle kunna bli ett kostnadseffektivt alternativ för trafikövervakning, säger Bo Hammarlund, styrelseordförande för Sensic i en kommentar.

- Kvävedioxidmätningar på miljarddelsnivå kan till exempel användas för övervakning av luftkvaliteten i förarhytten på transport- och anläggningsfordon.

Gassensorföretaget Sensic bildades för tre år sedanför att kommersialisera en kiselkarbidbaserad gassensor som bland annat kan mäta kolväten, kolmonoxid och kväveoxid. Tekniken baseras på forskning som professor Anita Lloyd Spetz har bedrivit i Linköping.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL