Göteborgsbolag får indiskt rymdkontrakt

2009-08-12 14:45  
Indiska Isro får raketbränsle i veckan

Vem får kontraktet när Indiens rymdforskningsinstitut startar tester med väteperoxid som raketbränsle? Ett tvåmannabolag i Gunnilse nordöst om Göteborg.

– Det här är en fjäder i hatten för oss. Vi är väldigt stolta över att få sälja till ett stort statligt forskningsinstitut, säger Erik Bengtsson, som är vd för Peroxide Propulsion i Gunnilse.

Nu i veckan sker den första leveransen om 180 kg 90-procentig väteperoxid till den indiska rymdorganisationen ISRO. Det rör sig inte om så stora pengar än, men Erik Bengtsson räknar med ytterligare beställningar.

Väteperoxid började användas som raketbränsle redan under andra världskriget. Bränslet är miljövänligt, men har förhållandevis lågt energiinnehåll.

Rymdindustrin övergick därför till det mer energirika drivmedlet hydrazin som idag är det vanligaste bränslet ombord på satelliter. Det är energirikt men extremt giftigt och cancerogent. Därför pågår forskning runt om i världen för att hitta ett mer miljövänligt alternativ. Och det har inneburit ett uppsving för väteperoxiden, enligt Erik Bengtsson.

– Väteperoxid har fått ny popularitet och användningen ökar. Orsakerna är både att det är miljövänligare och att det är billigare än hydrazin, säger han.

Peroxide Propulsions koncentrerar väteperoxid till 90-procent och renar den. Resultatet blir ett bränsle som är stabilt vid lagring men som snabbt faller sönder i het syrgas och vattenånga vid drift när väteperoxiden kommer i kontakt med en "sönderdelningskatalysator".

Sedan tidigare används företagets bränsle bland annat av privatägda rymdföretag i USA och Storbritannien.

Det används också till en väteperoxiddriven helikopter och till ett antal raketbälten à la James Bond.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer