Google vill låta oss lösa världsproblemen

2012-02-08 10:55  

Under parollen "We Solve For X" har Google lanserat ett forum för att lösa de största världproblemen. Ingredienserna är tre: Stort problem, radikal lösning och lovande teknik som faktiskt kan leda dit.

Webbsajten Wesolveforx.com lanserades utan större uppmärksamhet på måndagen och presenterades samtidigt i ett blogginlägg av Google.

Förhoppningen är att ge inspiration till vad Google kallar "teknologiska månskott" – vågade idéer som är på gränsen till science fiction men som ändå är potentiellt genomförbara genom att de bygger på någon banbrytande teknik som är under framväxande.

"Det handlar om tio gångers förbättring, inte tio procent", som Google uttrycker det.

Projektet inleddes med ett tredagars event på eleganta Corde Valle Resort i norra Kalifornien den 1 till 3 februari, med ett femtiotal specialinbjudna gäster samt Googles styrelseordförande Eric Schmidt som värd.

En handfull framträdanden som gjordes under eventet spelades in och finns nu publicerade på projektets webbsajt. Bland talarna fanns Nicholas Negroponte – "Learning by themselves", och Mary Jou Jepsen – "Imaging the Minds Eye".

Formatet påminner en hel del om TED Talks – konferensen med mottot "Ideas Worth Spreading" som grundades i Kalifornien 1984 och som numera är en scen för inspirerande talare på flera ställen i världen, flera gånger om året.

I samma anda som TED välkomnar Google talare från alla möjliga sammanhang – unga som gamla, från högskolor eller företag, erfarna likväl som entusiastiska nykomlingar.

De som vill lämna ett eget bidrag eller tipsa om någon annans, uppmanas gå in på projektets sida under Googles sociala nätverk Google Plus och skriva in det stora problemet, den radikala lösningen och den banbrytande tekniken som kan användas, samt länk till en video.

Mats Lewan

Mer om: Google TED

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer