Google ska översätta patent

2010-11-30 12:39  

Googles översättningsteknik ska användas av den Europeiska patentorganisationen EPO. Målet är att göra det både billigare och snabbare att översätta patenthandlingar.

Google och EPO har i dag skrivit på en avsiktsförklaring om att göra det enklare att översätta patent mellan olika språk.

EPO ska ta hjälp av Googles teknik för maskinöversättningar, Google Translate, för att översätta patenthandlingar till språken som används av EPOs 38 medlemsländer, däribland svenska.

Google får å sin sida tillgång till de översatta patenten som ska användas för att utveckla översättningstekniken.

Målet är att göra det billigare för företag och uppfinnare att söka patent i Europa. Översättningarna ska också gå snabbare.

I dag måste den som vill söka ett EPO-patent översätta ansökan till ett av de tre officiella språken, engelska, tyska eller franska. Sedan måste patentet också översättas till språken i de länder där patentet ska gälla.

Detta gör att alla EPO-patent inte finns tillgängliga på alla språk.

EPO och Google hoppas också att samarbetet ska hjälpa EU-länderna om att komma överrens i frågan om ett gemensamt EU-patent. Enligt EU-kommissionen är det tio gånger dyrare att söka patent i Europa jämfört med i USA och Japan, men förhandlingarna om ett gemensamt patent har hittills stupat på just översättningsfrågan.

Genom samarbetet får Google tillgång till 1,5 miljoner dokument som redan översatts manuellt. Eftersom patentansökningar skrivs på ett speciellt sätt och med ett givet format kan Google använda den stora mängden dokument för att förbättra kvaliteten på översättningarna.

Varje år kommer det in mer än 50 000 nya patentansökningar till EPO.

Samarbetet täcker även in asiatiska språk så att ansökningar från länder som Kina, Japan och Sydkorea kan översättas till europeiska språk.

Google har sedan 2006 arbetat med tjänsten Google Patent Search som ska göra det enklare att hitta amerikanska patent.

Marie Alpman

Mer om: Google Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer