Innovation

Google satsar på förstärkt verklighet

Nu tar Google upp augmented reality-kampen med Apple. Sökjätten har precis visat upp Arcore, en verktygslåda för mjukvaruutveckling av ar-appar.

Publicerad

Verktygslådan är kompatibel med Googles egna Pixel-telefoner och Samsungs S8, så länge de kör operativsystemen Nougat eller det nyligen offentliggjorda Oreo. Inom kort kommer fler Android-telefoner ha stöd för tekniken.

Augmented reality (ar), eller förstärkt verklighet, innebär att digital information läggs som ett lager över den verkliga världen. Tekniken har funnits länge men fick ett uppsving ifjol då appspelet Pokémon Go blev en sommarplåga.

Nu tror både Apple (som kallar sin version Arkit) och Google att konsumenterna är redo att använda förstärkt verklighet i sitt vardagsliv. Med varsin kommande verktygslåda för ar-utveckling vill de göra livet enklare för den som tror sig kunna skapa nästa appsensation.

Läs mer:

Google har redan ar-plattformen Tango, men den har begränsats av höga krav på telefonernas prestanda. Med Arkit och Arcore vill Apple och Google ge tekniken stor spridning.

Det finns flera sätt på vilka man kan uppleva förstärkt verklighet. När det gäller telefoner använder man kameran och skärmen. Google uppger att de fokuserat på tre egenskaper när de utvecklat sin verktygslåda: rörelsespårning, rumsförståelse och ljusuppskattning.

Med rörelsespårning används kameran för att uppskatta var i rummet telefonen befinner sig och hur användaren håller den. Rumsförståelsen behövs för att avgöra var den digitala informationen ska befinna sig. Ett vanligt sätt att demonstrera det är att placera ett virtuell objekt på ett fysiskt bord.

Läs mer:

Ljusuppskattning innebär att ljuset som faller på det virtuella objektet ska matcha det som finns i omgivningen – något som kan göra att objektet förefaller mer verkligt.

Vad kan man då använda förstärkt verklighet till, förutom att spela Pokémon Go? Ja, det är det Google och Apple hoppas att utvecklarna ska klura ut. Och det har redan börjat hända saker. Som videon ovan visar skulle man exempelvis kunna använda ar till att mäta ytor. Ikea är mycket intresserade av tekniken och har tagit fram en app där man kan placera virtuella möbler för att se hur de passar och vilken plats de tar i hemmet.