Gömd massa framtrollad under Europa

2010-06-01 14:53  

Nu har fysikerna för första gången avslöjat en förklädd neutrinopartikel . Därmed är en femtioårig kurragömmajakt till ända.

Neutriner är märkliga partiklar på många sätt. De är nästa omöjliga att upptäcka, eftersom de knappt växelverkar med någonting. Ändå tror man att merparten av universum består av just neutriner.

Under de senaste årtiondena har forskarna trots allt lyckats upptäcka neutrinerna i sina gigantiska neutrinofällor. De kommer från kärnreaktioner på olika håll i universum, bland annat i solen. Men ändå ärt det något som inte stämmer när forskarna räknar sina uppfångade neutriner. Man borde ha upptäckt fler.

Nu har partikelforskare, djupt under det italienska berget Gran Sasso, hittat den felande länken. För första gången har en tau-neutrino hittats bland en massa muon-neutriner. Upptäckten bekräftar en femtio år gammal teori som säger att neutrinerna byter egenskaper upprepade gånger under sin färd. Deras kurragömmalek har gjort att de inte har påträffats tidigare.

Mätningarna har gjort på en kontrollerad stråle av miljarders miljarder neutriner, som framställts av krockande partiklar vid Cern, 73 mil nordväst om Gran Sasso. Under den 2,4 millisekunder långa resan, djupt ner i jordskorpan, hinner neutrinerna ändra skepnad från muon-varianten till tau-varianten.

Upptäckten sätter dock käppar i hjulen för den gängse standardmodellen för universums uppbyggnad. Neutrinerna borde inte ha någon massa, enligt teorin. Men omvandlingen från muon- till tau-partikel kräver att de har massa. Men fysikerna är glada, nu får de fler okända partiklar att leta efter.

Anders Wallerius

Mer om: Neutrino

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer