Godkänd cancermedicin lugnar dödlig immunstorm

2020-06-09 07:24  
En cancermedicin tycks kunna lugna hyperinflammation hos patienter med covid-19. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

En redan godkänd cancermedicin tycks kunna lugna den dödliga "storm" av immunmolekyler som vissa patienter med covid-19 drabbas av.

Det är i tidskriften Science Immunology som amerikanska forskare redovisar ett första försök att behandla ett mycket allvarligt tillstånd som vissa covidpatienter drabbas av.

Tillståndet, som ofta inträffar sent i sjukdomsförloppet, kan beskrivas som en hyperinflammation och orsakas av att kroppens immunförsvar överreagerar genom att producera en mängd cytokiner och andra molekyler som till slut attackerar kroppens organ som slutar fungera, varpå patienten drabbas av multipel organsvikt.

I ett försök att lugna immunförsvaret har forskare nu behandlat sammanlagt 19 patienter med ett redan godkänt cancerläkemedel innehållande substansen acalabrutinib.

Läs mer: Blodgrupp kan påverka mottaglighet för coronaviruset

Patienterna fick läkemedlet under 10–14 dagar. Före behandlingen fick elva av patienterna hjälp att andas med hjälp av syrgas, medan åtta behandlades med hjälp av respirator.

I slutet av behandlingen, däremot, andades en majoritet av patienterna vanlig rumsluft, samtidigt som halterna av två inflammatoriska proteiner hade minskat.

Den aktuella studien var ingen klinisk studie, utan mer en mindre observationsstudie, skriver forskarna. En större randomiserad studie är dock redan på gång.

Johan Nilsson/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer