Glömde bort experimentet – hittade unik fuktslukare

2013-08-16 06:00  

Ett nytt material från Uppsala spöar dagens fuktadsorbenter med hästlängder. Forskarna, som gjorde upptäckten av en slump, har på några veckor fått flera hundra beställningar.

(Artikeln har uppdaterats)

I mitten av juli presenterade en grupp forskare vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala en oväntad upptäckt: ett nytt material av magnesiumkarbonat med en unik förmåga att suga upp fukt.

– Responsen blev helt enorm. Vi har redan fått drygt 500 beställningar på prover, och har blivit kontaktade från alla möjliga håll. Allt från distributörer i Sydamerika till investerare i Abu Dhabi, säger Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala.

Materialet heter Upsalite och ska tas till marknaden av avknoppningsföretaget Disruptive Materials.

Det hela började för några år sedan när forskaren Johan Gómez de la Torre och hans kolleger försökte skräddarsy kalciumkarbonat för solkrämer och läkemedel. Kanske kunde man byta ut kalcium mot det snarlika ämnet magnesium? De startade en process, men glömde kvar den över helgen.

– När vi kom tillbaks på måndagen kollade vi i reaktorkärlet och såg en seg, gulvit gel i stället för en vätska med pulver i. En okänd reaktion måste ha skett, säger Johan Gómez de la Torre.

Forskarna torkade gelen i en ugn för att undersöka den närmare. Men torkningen tog oväntat lång tid. Hade små porer i materialet kanske kapslat in vätskan? Precis så var det.

Materialet visade sig vara extremt poröst med porer mindre än 10 nanometer i diameter. Perfekt för att suga upp vatten.

– Vi tappade andan när vi såg hur mycket fukt materialet kunde suga upp även vid väldigt låga luftfuktigheter. Inget annat känt material kan mäta sig med Upsalite på detta område, säger Maria Strömme.

Samtidigt krävs betydligt mindre energi i form av varmluft för att torka materialet så att det kan återanvändas. Det gör Upsalite till en energisnål kandidat för att kontrollera luftfuktigheten i allt från elektronik- och batterifabriker till hockeyrinkar.

Den nya magnesiumkarbonaten är icke-kristallin, vattenfri och tillverkas i ett organiskt lösningsmedel, etanol, vid temperaturer under 100 grader.

– Vi insåg att vi hade tillverkat ett material som vetenskapsvärlden har avfärdat som omöjligt under mer än 100 års tid. Så bevisbördan på oss var tung, säger Maria Strömme.

Innan den vetenskapliga artikeln publicerades i tidskriften Plos One ägnade gruppen närmare ett år åt att studera materialet – med ir- och ramanspektroskopi, röntgen­diff­raktion, porstrukturanalys, termo­gravimetri och olika former av elektron­­mikroskopi.

Framtiden för materialet

Disruptive Materials nästa utmaning är att skala upp tillverkningen av Upsalite och starta utvärderingsprojekt med flera aktörer. Maria Strömme bedömer att tillverkningskostnaden ska ligga i samma storleksordning som för konkurrerande material.

Charlotta von Schultz

Mer om: Upsalite

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer