Glöm sticket – deras bärbara sensor mäter glukoshalt i svett

2021-10-18 11:32  
Forskare vid Pennsylvania State University har utvecklat en prototyp till en “bärbar” och icke-invasiv glukosmätare. Foto: Jia Zhu, Penn State

Det finns olika sätt att mäta vårt blodsocker, men ingen tillgänglig metod är helt icke-invasiv. Forskare vid Penn State har gjort en sensor som kan placeras ovanpå huden och mäta glukos i svett.

För personer med diabetes är det viktigt att hålla koll på blodsockervärdet, eftersom insulinet doseras utifrån det. I dag finns två tillgängliga metoder för att mäta blodsockervärdet:

  1. Med hjälp av en liten sensor (cirka en centimeter lång) som sätts fast i underhudsfettet. Sensorn kan mäta blodsockervärdet kontinuerligt.
  2. Med hjälp av mätsticka och blodsockermätare. Då mäter du blodsockervärdet genom ett stick i fingret.

Forskare vid Pennsylvania State University har tagit fram en prototyp för att mäta glukoshalten helt icke-invasivt, alltså utan att man tränger in exempelvis en nål eller placerar en sensor under huden. Mätningen sker i stället med hjälp av en liten sensor gjord av en flexibel polymer, elektroder av grafen samt ett lager av nickel och guld. Den kan placeras på huden och detekterar glukoshalten i svett.

Läs mer: Test: 5 populära smarta klockor – så bra är de

Koncentrationen av glukos i svett är betydligt lägre än i blodet, ungefär 100 gånger så lite, men forskarna uppger att deras sensor är känslig nog för att ge en rättvisande mättning av glukoshalten. De har gjort ett koncepttest av sin sensor och verifierat sina mätningar med hjälp av en kommersiellt tillgänglig glukosmätare.

Fördel att metoden inte behöver enzymer

En av fördelarna som gruppen lyfter fram med sin metod är att de inte behöver använda sig av enzymer, som är ph- och temperaturkänsliga och inte håller för längre lagring. Men sensorer utan enzymer kräver alkaliska lösningar, vilka kan påverka huden negativt. Därför har forskarna kopplat sin sensor till en mikroflödesenhet, vilket gör att tekniken blir bärbar (alltså, ”wearable”) utan att lösningen får någon kontakt med huden.

Forskarna vill förbättra sin prototyp ytterligare och hoppas inleda ett samarbete med vården för att tekniken ska nå patienter.

Studien ”Laser-induced graphene non-enzymatic glucose sensors for on-body measurements” har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Biosensors and Bioelectronics.

Ania Obminska

Mer om: Diabetes Sensor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer