Globalt ökade svenska storföretagen sin FoU

2012-05-23 07:00  

Storföretagen ökade sina forsknings- och utvecklingskostnader med nästan elva miljarder kronor förra året. Men redan i år slår flera FoU-tungviktare till bromsen igen. Här är listan över storföretagens kostnader för FoU 2011.

Förra uppslaget handlade om vad som händer med forskning och utveckling i Sverige mätt i antal jobb. I tabellen på den här sidan visar vi hur mycket storföretagen satsade globalt på sin FoU förra året i kronor och ören.

Det är för 19:e året i rad som Ny Teknik har gått igenom storföretagens årsredovisningar och kartlagt hur mycket pengar de satsar på sin framtid. Siffrorna visar att den samlade FoU:n ökade med drygt nio procent förra året, efter att ha legat i princip stilla i två år som en följd av finanskrisen.

Ökningen sker på bred front inom alla branscher. Både fordons- och verkstadsindustrin gasar igen. Volvo Personvagnar investerar till exempel i både utveckling av produkter och produktionssystem.

Ett annat är exempel är SKF, med viktiga centrum för FoU i Holland och Sverige, som har ökat sin FoU med 25 procent.

– Det är en målmedveten, långsiktig satsning. I år planerar vi att öka investeringarna med ytterligare 10 procent. Ett av huvudområdena är miljö, säger SKF:s informationsdirektör Ingalill Östman.

Även ABB satsar mer på FoU och planerar att öka FoU-andelen till omkring fyra procent av försäljningen till 2015. För bara några år sedan låg andelen på 2,9 procent.

Att det går bra för gruvindustrin går också att läsa ut av siffrorna. Hos LKAB ökade FoU:n med drygt 50 procent förra året till 328 miljoner kronor.

– Fler forskare och mer resurser behövs för att möta den expansion som vi står i, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik- och affärsutveckling.

Av alla de 30 företagen på listan både satsade och ökade Astra Zeneca mest av alla. Det kan tyckas förvånande med tanke på att koncernen genomför ett besparingsprogram inom sin forskning. Mer än hälften av ökningen förklaras dock av kostnader för nedlagda projekt.

– Här ligger också en del strukturåtgärder, men också kostnader för utveckling av produkter i sen fas, till exempel ett nytt diabetesläkemedel. Sena projekt kostar mer än tidiga, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca.

I år kommer FoU:n att krympa och företaget stänger bland annat sin forskningsanläggning i Södertälje.

Även tvåan på listan, Ericsson, slår till bromsen. Eftersom dessa båda företag står för hälften av listans samlade FoU betyder det att 2012 blir ett betydligt sämre år.

Men även 2011 fanns företag som drog ner på sina framtidssatsningar. Det största raset skedde hos Vattenfall, där FoU:n föll med nästan 30 procent.

– Det är en del av vårt besparingsprogram på totalt sex miljarder kronor. I det ligger att alla får mindre –även FoU. Det har inte drabbat något speciellt projekt, vi har skurit med osthyvel, säger Boo Ehlin, presschef på Vattenfall.

Så gjorde vi

Uppgifterna om FoU är hämtade från företagens årsredovisningar. Om inget annat anges avses den totala FoU:n, det vill säga både i Sverige och utomlands. Med på listan är företag med en omsättning på minst 500 miljoner kronor och med omfattande FoU i Sverige.

Marie Alpman

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer