Glidvallan har marginell betydelse i Vasaloppet

2016-02-29 07:58  
Foto: Alamy

Sorry skidåkare, det är inte glidvallan som hjälper er till Mora. Elitskidåkaren Nina Lintzén, som forskar på snö och spannkurvor, vet vad som är mycket viktigare.

Nina Lintzén ska köra Vasaloppet för 15:e gången i år. Som bäst har hon varit trea bland damerna.

Efter sin civilingenjörsexamen i fysik från Luleå Tekniska Universitet, LTU, jobbade hon flera år med materialforskning på Sandvik. Men så lockades hon tillbaks till LTU av en doktorandtjänst inom snöforskning. Och för en skidälskande materialingenjör lät det perfekt.

Som elitåkare är hon av naturliga skäl extremt intresserad av glidet. Allt fler av stjärnorna stakar ju numera merparten av de nio Vasaloppsmilen. Och Nina Lintzén har stenkoll på spännkurvans betydelse för glidet.

Spannkurvan visar lastfördelningen på skidan, samt var skidan har sin fästzon, glidzon och snökontakt.

Skidans spannkurva är viktigast

Nina Lintzén forskar även på spannmätning och strukturering av skidor.

Skidans spannkurva och belagets struktur påverkar glidet, liksom glidvallan. Med tanke på hur mycket vallningen diskuteras inför Vasaloppet så förefaller den vara avgörande.

– Men skidans spannkurva är överlägset viktigast för glidet. Den står för ungefär 75 procent, belagets struktur för kanske 20 procent och vallan bara för återstående 5 procent, säger Nina Lintzén.

I sin forskning mäter hon spannkurvan på olika skidor och jämför med glidet. Det handlar om glidytornas längd, karaktär, höjd och vinklarna på vallafickan där eventuell fästvalla ska läggas.

När man studerar friktionsprocessen måste snön och skidan betraktas som ett system.

Många lägger för mycket pengar på valla inför Vasaloppet

Skidåkaren kan inte påverka snökvalitet och väder, så därför har elitåkare skidor med olika spannkurva för olika förhållanden.

Läs mer: Tekniken som vässar formen och glidet inför Vasaloppet

– Elitåkarna har många olika skidor, anpassade för varierande terräng och snöförhållanden. Men för motionärer är det bäst att hitta en skida som går bra under de flesta förhållanden. Kanske ett par för kallföre och ett par för klister.

Många lägger mycket pengar på sin vallning. Fluorvalla har diskuterats mycket.

– Med vass nysnö i hårda spår finns ingen fördel med högfluorvalla, konstaterar snöforskaren.

Hur fungerar egentligen glidvallan? Så här förklarar Nina Lintzén:

Under skidåkningen bildas friktionsvärme, som resulterar i en tunn vätskefilm under skidan. Vallan används sedan för att optimera tjockleken på filmen för att ge bästa glid.

Exakt vad som händer i belaget när man vallar är oklart, men enligt Nina Lintzén kan högfluorvalla i vissa snöförhållande vara fördelaktigt för att förbättra hydrofobiciteten och minska risken för att få en för tjock vätskefilm under skidorna.

”Räcker att köra en omgång med vallaväck”

Ju varmare väder, alltså ju högre vätskeinnehåll i snön, desto tjockare blir vätskefilmen under skidan. Då är vallan som viktigast för att minska filmen. Om det är väldigt kallt, så uppstår så kallad torrfriktion, och då bildas ingen vätskefilm alls - och då behöver man inte heller högfluor valla.

Och om det blir kall natursnö under Vasaloppet, då kanske det inte är någon fördel alls att glidvalla, menar Nina Lintzén.

– Då räcker det att köra en omgång med vallaväck och att se till att ha en bra struktur i belaget, eftersom det näst viktigast för ett bra glid.

Hur tänker du själv valla under Vasaloppet?

–  Det beror förstås förhållandena. Men om det blir riktigt kallt, under -15 grader, så vallar jag nog inte alls, eftersom jag tänkte staka hela vägen, säger Nina Lintzén.

Ninas vallningsråd till Vasaloppsåkare

1. Gör rent skidan ordentligt, använd gärna vallaborste. Annars lätt att valla in smutsen, och då blir glidet alltid sämre. Uppmaningen gäller även åkare som lämnar in sina skidor för vallning före loppet.

2. Ett hårt paraffin är oftast bra. Pulver är överkurs för motionärer och bara slöseri med pengar.

3. Om det är väldigt kallt, under 15 grader och kärv snö, behövs troligen ingen glidvalla alls.

4. Många fästvallar på ett för långt område, testa hur mycket fäste du behöver.

5. Smält in de första lagren fästvalla med stryk- eller vallajärn, och låt skidorna kallna innan du lägger på fler lager.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt