Glasrutan som tål en smäll

2010-12-10 15:58  
Forskare vid universitetet i Missouri testar det nya glaset. Foto: Paul Ragdale

Glasfiber i fönsterglaset gör rutan okrossbar vid explosioner. Ändå är den inte tjockare än en vanlig ruta.

Glassplitter är många gånger huvudorsaken till dödfall vid sprängattentat mot byggnader. USAs Department of Homeland Security har därför bekostat utvecklingen av ett glas som kan användas i byggnader utan att hela fönstret måste konstrueras om.

Fönsterrutorna i byggnader som USA anser utgör  mål för attacker använder "glas" som består av en mängd polymerlager. Tjockleken kan bli 30 - 40 mm.

Forskare vid universiteten i Missouri och Sydney har tagit fram en okrossbar ruta som bara är 6 mm tjock.

Den består av en sandwichkonstruktion med två glasskivor och mellan dessa ett skikt av glasfiberväv som limmas mot glasskivorna.

Både fiberväv och limmet som används är helt genomskinliga, och rutan får inte den grönaktiga ton som annars utmärker skottsäkra rutor.

Provsprängningar som gjorts i närheten av mindre exemplar av de nya glasrutorna har visat lovande resultat. Forskarna arbetar nu med att ta fram metoder att tillverka rutor i storleken 1,2 x 1,65 m, standarstorlek för fönster amerikanska administrationsbyggnader, som inte är dyrare än de tjocka rutor som används idag.

Man räknar med att de nya fönsterrutorna blir kommersiellt tillgängliga om fyra - fem år.

Håkan Abrahamson

Mer om: Fönster Attentat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer