Glasfiber i sulan billigt halkskydd

2015-03-18 15:13  
Klacken på denna prototypsula tillverkad av glasfiberkomposit som ger halkskydd. Foto: Reza Rizvi, Yue Li, and Sharon Ravindran/ Toronto Rehabilitation Institute

Tusentals små glasfibertrådar som sticker ut ur skosulan ska bilda ett effektivt halkskydd visar kanadensisk forskning.

Reza Rizvi vid Torontos rehabiliteringscentrum letar efter en enkel ersättare till de lösa broddarna som man kan trä på skorna vid halka, men som blir en fara när broddarna sitter kvar och man går på ett stengolv.

Rizvi och hans kolleger har valt en termoplastisk polyuretan och låtit gjuta in mängder med glasfiber som sticker ut som mikroskopiskt små sylar så att materialet känns som sandpapper.

Materialet beter sig som vanligt mjukt gummi på torrt underlag, exempelvis på ett stengolv. Men på is ger denna glasfiberkomposit ett bra grepp.

Komponenterna för att tillverka denna skosula är inte dyra. Däremot är tillverkningsprocessen än så länge komplicerad och behöver förfinas, säger Reza Rizvi i ett pressmeddelande.

Tillverkningsprocessen beskrivs i tidskriften Applied Physics Letters.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer