Glada gardiner gör patienten piggare

2009-01-29 14:15  

Den isolerade och tråkiga miljön på sjukhus gör människor deppiga och kan hämma rehabiliteringen. Smarta textilier skulle kunna hjälpa patienterna att bli friska snabbare.

Gardiner som byter mönster med solens upp- och nedgång. Väggtextiler som skiftar färg efter folks rörelser.

– Patienterna blir mindre isolerade eftersom textilierna blir som en kommunikation mellan dem själva och omgivningen utanför, samtidigt som de får något annat att titta på, menar Marie Ledendal på textilhögskolan i Borås.

– Bra vård är självklart viktigt, men också en bra miljö och ett bättre klimat. Det gör att vi tillfrisknar snabbare. Men textilierna kan också göra nytta på andra isolerade områden. Fängelser, äldreboenden – alla avskilda platser där människor behöver mer kontakt.

Marie Ledendal är masterstudent, och har som examensarbete tagit fram ett koncept för hur smarta textilier kan användas i sjukvården. Hon vill använda dem speciellt för att förbättra miljön på sjukhus, och hennes idé bygger på termokromatiska material som ändrar färg efter temperatur.

– Smarta textilier är textilier som reagerar på någonting, och ger en feedback. Den feedbacken kan till exempel vara att ändra färg eller form.

Textiliernas mönster styrs av rörelsesensorer som är utplacerade i sjukhusets korridorer. Sensorerna är kopplade till ett dataprogram som styr elektriciteten i koppartrådar som finns invävda i tyget. På så vis ändrar den färg när människor rör sig i sjukhuset.

Det finns även fotokromatiska material. De reagerar på hur mycket av solens UV-ljus som träffar tyget. Med fotokromatiska gardiner vill Marie Ledendal att patienterna ska kunna få en utomhuskänsla av att följa färgerna som förändras med solljuset. Hon hoppas att de smarta textilierna kan användas på sjukhus år 2015-2020.

Emelie Ahlstrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer