Gitarrernas högljudda slagskepp

2015-05-02 05:00  

TEKNIKHISTORIA. Dreadnoughtgitarren är en akustisk gitarr som med sin stora ljudlåda får ett fylligt ljud. Historien börjar hos tillverkaren Martin under första världskriget.

Företaget Martin etablerades i New York 1833 då möbelsnickaren Christian Frederick Martin inledde sin verksamhet i "det nya" landet efter att ha känt sig tvingad att lämna Tyskland. Orsaken var att den unge Martin bestämt sig för att vid sidan om möbler även tillverka gitarrer. Han utbildade sig hos den välkände gitarrbyggaren Johann Stauffer i Wien, men när han återvände till sin hemstad Markneukirchen i Tyskland blev han tillsagd av det mäktiga violinbyggarskrået att hålla sig borta från instrumentbyggen. Möbelsnickare ansågs inte lämpade för så sofistikerad träbearbetning.

Men C. F. Martin gav inte upp planerna på att bli gitarrbyggare. Han emigrerade tillsammans med sin fru och unga son till New York, där han etablerade sig 1833. Fem år senare flyttade de vidare till Nazareth i Pennsylvania.

Martin kom med flera innovationer, bland annat den x-formade förstärkningen i form av ribbor på insidan av gitarrens lock, som används än i dag, även av andra tillverkare.

En annan innovation var att i slutet av 1920-talet lämna 14 band på greppbrädan fria från ljudlådan i stället för den klassiska gitarrhalsens 12 band. Det gav gitarristen möjlighet att ta ackord högt upp på halsen.

Men den största innovationen var den stora ljudlådan. Den togs fram av Frank Martin, ättling till grundaren, tillsammans med Harry Hunt, vd för instrumentförsäljaren Chas. H Ditson Co med affärer i flera stora amerikanska städer. Hunt var av uppfattningen att speciellt personer som ackompanjerade sig själva med gitarr till sång ville ha ett instrument med kraftigare ljud. Elgitarren fanns ännu inte.

De första stora gitarrerna började säljas 1916. Inspirerade av det första världskriget fick gitarrtypen smeknamnet Dreadnought efter ett slagskepp i brittiska flottan som var så stort att besättningen inte skulle ha något att frukta - dread nought.

Artister som prövade den tyckte dock att basljudet var för starkt. Men när folkmusik och countrymusik blev allt mer populär i USA tog försäljningen fart och 1931 var dreadnoughtgitarrer ett utmärkande inslag i Martins utbud av gitarrer.

I dag har de flesta tillverkare av akustiska stålsträngade gitarrer dreadnoughtmodeller inspirerade av Martin i sina produktprogram.

 


Det här är en artikel från tidningen Teknikhistoria. Prenumerera på den här.

 


Följ Ny Teknik och Teknikhistoria på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer