Giftalger upptäcks med ny teknik

2014-10-06 14:56  
För att undvika algblomning används pumpar som pressar ner friskt ytvatten till den syrefattiga bottnen. Bilden är från algblomning i Pålsundskanalen i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Med hjälp av ny teknik utvecklad vid Lunds universitet kan giftalger upptäckas på ett mycket tidigt stadium. Den nya apparaturen kan spåra mycket lägre koncentrationer än som hittills varit möjligt.

Giftalger, eller cyanobakterier som det egentligen heter, blir allt vanligare till följd av den globala uppvärmningen. Främst drabbas boskap i varma miljöer som i Afrika, Australien och södra USA.

– Djur och människor drabbas på samma sätt. Men det här har framför allt betydelse för boskapen, eftersom de dricker från dammar och sjöar som ofta inte övervakas, säger Lesedi Lebogang, nybliven doktor i bioteknik vid Lunds tekniska högskola.

Den grundläggande tekniken fanns sedan tidigare. Men nu har Lebogang, tillsammans med de övriga forskarna lyckats baka ner alltsammans i en automatiserad låda.

– Det sparar både tid, pengar och liv. Man ska snart kunna gå ut direkt på fält och ta apparaturen med sig, i stället för att skicka proverna tillbaka till labbet.

Sensorn kan spåra oerhört små proteinkoncentrationer i vätskor, vilka sedan förstärks och omvandlas till mätbara elektriska signaler.

För att ge ett exempel så räcker det att tillsätta proteinmolekyler i Östersjön motsvarande den mängd sockermolekyler det finns i två sockerbitar för att instrumentet ska ge utslag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer