Gevärets sensor hör var fiendens skott kom ifrån

2018-05-18 16:41  

Fransmännen har tagit fram en sensor som kan känna av och peka ut var fiendens skott kom ifrån. Tekniken är så liten att systemet kan monteras på geväret eller soldatens hjälm.

Det har länge funnits så kallad ”shot spotting-teknik” som kan räkna ut varifrån projektiler kommer, men nu har det franska företaget Metravib lyckats ta fram ett system som är så litet att det kan monteras direkt på en automatkarbin eller soldatens hjälm.

När ett handeldvapen avfyras skickar mynningsexplosionen ut en chockvåg som färdas i alla riktningar, likt radar eller sonar. Systemet PEARL använder avancerade akustiska sensorer för att lokalisera källan. Systemet ger information om azimut och elevation, och soldaten dirigeras till måltavlan av LED-pilar i siktet eller instrumentet.

Gevärets sensor ska redan ha testats i flera länder

De akustiska sensorerna kan lokalisera allt från pistoler upp till 7.62 mm-kulsprutor. Tekniken ska både fungera i terräng och i urbana miljöer. Nu kan man tänka att PEARL skulle vara värdelöst när en mängd vapen avfyras samtidigt – men systemet kan faktiskt filtrera ut fientlig eldgivning från den egna truppens skott.

Läs mer: Mikrovågskanonen ska stoppa terrorattack med fordon

Soldaten behöver bara hantera tre knappar, och Metravib antyder att systemet har testats ”live” i Irak, Afghanistan, Balkan, Centralafrikanska republiken och Mali. Det finns även en mer avancerad version av PEARL avsett för fordon. ”PILAR” kan berätta det exakta avståndet till fiendens eld, märka ut platsen på GPS och placera ut källan på en karta.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer