Genteknik gjorde lila blomman vit

2017-09-11 13:08  
Lila och genmodifierad vit Kejsarvinda. Foto: University of Tsukuba

Med sax- och redigeringsverktyget Crispr/Cas9 har en grupp japanska forskare gjort den lila Kejsarvindan vit. Allt som krävdes var en förändring i en enda gen.

Forskare vid universitetet i Tsukuba valde ut en dna-sekvens i den gen som ger örten Kejsarvinda dess färg. Med hjälp av Crispr/Cas9-tekniken avaktiverade de ett enzym, varpå färgämnet antocyanin slutade verka hos 75 procent av de modifierade örterna. Resultatet har publicerats i tidskriften Natures Scientific Reports.

Experimentet visade också att intillliggande gener inte påverkats av dna-ingreppet. Dessutom noterade forskarna att genmodifieringen gick i arv till efterföljande generationer, som såg likadana ut som sina föräldrar.

På Tsukuba-universitetets hemsida står att en blå japansk Kejsarvinda kom till Japan från Kina på 700-talet för att först 1631 framträda som en vit sort. ”Det som tog naturen nästan 850 år har med Crispr/Cas9 tagit mindre än ett år. Det säger något om kraften och potentialen i tekniken”.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer