Genredigerade grödor blev 40 procent större

2019-01-07 14:32  

Forskare har fått tobaksplantor att växa sig 40 procent större med hjälp av genredigering. Om metoden visar sig funka lika bra på andra grödor kan den bidra med mat till miljontals fler än i dag.

Till år 2050 väntas jordbruket vara hårt pressat eftersom efterfrågan växer i betydligt snabbare takt än utbudet. Forskare runt om i världen arbetar för fullt för att göra något åt problemet, bland annat genom att ta fram plantor med bättre egenskaper än dagens.

För tre år sedan lyckades forskare vid amerikanska University of Illinois genredigera tobaksplantor så att de blev 20 procent större än konventionella tobaksplantor. Då hade de siktat in sig på att få plantorna att reagera snabbare på ljusförändringar.

I en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Science visar forskare från University of Illinois och amerikanska jordbruksmyndigheten hur tobaksplantor kan bli ännu större.

Genom att lägga till ungefär 16 000 bokstäver med nya dna-instruktioner har de fått tobaksplantor att omvandla solljus till energi mer effektivt. Då har plantorna blivit både högre och tyngre. Den här gången har de blivit uppåt 40 procent större än konventionella tobaksplantor, berättar MIT Technology Review.

Om metoden fungerar lika bra på sådant som ris, potatis och tomat kan den bidra med mat till miljontals fler människor än i dag.

Enligt växtforskaren Heike Sederoff vid North Carolina State University är det här första gången som någon har lyckats få till en så stor förändring i ett test av den här typen. Detta, menar hon, bekräftar att metoden verkligen kan bidra med betydande fördelar i jordbruket.

Nu ska forskarlaget göra liknande försök med bland annat potatis och sojabönor. Men det kan dröja upp till 20 år innan vi får se sådana här grödor i handeln. Fler studier behövs, och senare även tillstånd.

– Jag tror att den här typen av plantor kommer att nå marknaden en dag, men det är en väldigt lång bit kvar, säger Heike Sederoff till MIT Technology Review.

Forskningen är delvis finansierad av Bill & Melinda Gates Foundation, som hoppas att genredigering ska kunna öka produktiviteten i jordbruket.

Ania Obminska

Mer om: Fotosyntes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer