Genmodifierade grisar ger fettsnålt bacon

2017-10-25 09:18  
Genmodifierade grisar gav fettsnålt bacon. Foto: TT

Magert bacon? Det låter som en självmotsägelse – men har nu blivit verklighet.

Termogenin är ett protein som hjälper däggdjur att reglera kroppstemperaturen vid kyla. Grisar saknar proteinet vilket gör dem extra sårbara vid kalla förhållanden. En annan konsekvens är att grisproducenter lägger mycket pengar på att värma sina gårdar.

Nu har en grupp kinesiska forskare tack vare genredigeringsmetoden Crispr/Cas9 klippt och klistrat i 13 suggors dna. Forskarna tillförde ett termogeninprotein taget från möss. Tre av suggorna blev sedan gravida och fick sammanlagt tolv kultingar. När forskargruppen utförde tester på kultingarna visade det sig att de hade mycket bättre förmåga att reglera kroppstemperaturen – och att de hade 24 procent lägre kroppsfett. Resultaten har publicerats i Proceedings of the national academy of sciences.

Därmed finns en metod för att producera bacon med lägre fettinnehåll, även om det lär dröja innan köttätare får sätta tänderna i det: de juridiska hindren vad gäller genmodifierad mat är höga. I EU är det Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, som först gör en riskbedömning.

– Det här är en stor sak för grisindustrin och rätt så spännande, säger en av forskarna, Jianguo Zhao, till radiokanalen NPR.

Peter Ottsjö

Mer om: Genmodifiering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer