Innovation

Genmodifierade grisar ger fettsnålt bacon

Genmodifierade grisar gav fettsnålt bacon. Foto: TT

Magert bacon? Det låter som en självmotsägelse – men har nu blivit verklighet.

Publicerad

Termogenin är ett protein som hjälper däggdjur att reglera kroppstemperaturen vid kyla. Grisar saknar proteinet vilket gör dem extra sårbara vid kalla förhållanden. En annan konsekvens är att grisproducenter lägger mycket pengar på att värma sina gårdar.

Nu har en grupp kinesiska forskare tack vare genredigeringsmetoden Crispr/Cas9 klippt och klistrat i 13 suggors dna. Forskarna tillförde ett termogeninprotein taget från möss. Tre av suggorna blev sedan gravida och fick sammanlagt tolv kultingar. När forskargruppen utförde tester på kultingarna visade det sig att de hade mycket bättre förmåga att reglera kroppstemperaturen – och att de hade 24 procent lägre kroppsfett. Resultaten har publicerats i Proceedings of the national academy of sciences.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här