Genen kan rädda dränkta växter

2018-12-18 07:41  
Foto: TT

I takt med att klimatet förändras blir översvämningar allt vanligare, vilket slår hårt mot växtlivet. Nu har svenska forskare identifierat en gen som kan hjälpa växterna att överleva syrebristen under vatten.

– Om vårt resultat visar sig gälla för växter i det vilda så skulle de kunna förädlas med genteknik i framtiden så att de blir mer resistenta mot syrebrist, säger Sylvia Lindberg, professor emerita vid Stockholms universitet och en av författarna bakom den nya studien.

Sylvia Lindberg och hennes forskargrupp anade att genen PLD, som bildar enzymet fosforlipas D, gör att växter klarar syrebrist bättre. För att undersöka om det stämde odlade de växten backtrav som innehåller cellen och muterade växter som saknar den. När dessa placerades under vatten visade det sig snart att mutanterna fick flest gula och döda blad.

Men även om allt tyder på att genen har betydelse för växtens överlevnad så måste det till mer forskning för att veta säkert, enligt Lindberg.

– Man kan inte bara utgå från experiment man gör på laboratorium där ljus, temperatur och luftfuktighet är konstanta. Vårt resultat måste testas ute i fält också.

Tror du att vi kommer behöva genmodifiera växter för att de ska överleva i framtiden?

– Jag är rädd för det faktiskt. Jag har inte varit så positiv till genmodifiering förr men inser nog att det kommer behövas. I viss mån anpassar sig växterna efter klimatförändringar på egen hand men det kan ta tid, säger Sylvia Lindberg.

Studien var ett samarbete mellan Stockholms universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Köpenhamns universitet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer