Genändrad get ger allergifri mjölk

2016-12-07 07:38  
Forskargruppens genförändrade getter ger mjölk som ger färre allergiska reaktioner. (Geten på bilden har inget samband med artikeln) Foto: Alamy

Getter som förändrades genetiskt producerar mjölk som gav färre allergiska reaktioner.

En forskargrupp vid kinesiska skogs- och lantbruksuniversitetet Northwest A&F har genom att föda upp genförändrade getter fått fram getmjölk utan proteinet beta-laktoglobulin (BLG). BLG finns i mjölk från bland annat getter och kor och kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor.

Mjölkproteinallergi är vanligast hos små barn, men växer ofta bort efter några år. Upp till en procent av svenska barn och mellan 0,1 till 0,2 vuxna lider av allergi mot mjölkprotein, vilket inte ska förväxlas med laktosintolerans.

De kinesiska forskarna använde en rekombinant genteknik, en metod som belönades med Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2007. I en del av försöket stängdes BLG-genen av genom så kallad genutslagning, i den andra delen tillfördes gener för mjölkproteinet alfa-laktalbumin, som finns i mjölk från djur och i bröstmjölk.

I båda fallen innehöll den mjölk som de uppfödda getterna producerade lägre nivåer av BLG, och gav färre allergiska reaktioner hos möss som mjölken testades på.

En rapport om försöket har publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften The Febs Journal.

Ett liknande försök som blev mycket uppmärksammat utfördes på Nya Zeeland 2012, då den genförändrade kon Daisy producerade mjölk utan beta-laktoglobulin.

Anna Orring

Mer om: Allergier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer