Innovation

Genändrad get ger allergifri mjölk

Forskargruppens genförändrade getter ger mjölk som ger färre allergiska reaktioner. (Geten på bilden har inget samband med artikeln) Foto: Alamy

Getter som förändrades genetiskt producerar mjölk som gav färre allergiska reaktioner.

Publicerad

En forskargrupp vid kinesiska skogs- och lantbruksuniversitetet Northwest A&F har genom att föda upp genförändrade getter fått fram getmjölk utan proteinet beta-laktoglobulin (BLG). BLG finns i mjölk från bland annat getter och kor och kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa människor.

Mjölkproteinallergi är vanligast hos små barn, men växer ofta bort efter några år. Upp till en procent av svenska barn och mellan 0,1 till 0,2 vuxna lider av allergi mot mjölkprotein, vilket inte ska förväxlas med laktosintolerans.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här