Gåsdunet bästa hjälpen mot kyla

2009-02-10 23:00  

"Dunskandalen" har fått många att fundera över vad de ska ha i jackan eller täcket härnäst. Än finns inget syntetmaterial som kan mäta sig med dunet, men en rad av de gamla nackdelarna har tillverkare löst.

- Jag har provat många syntettäcken, men inget kommer i närheten av dun, säger Jakob Leth, inköpare på danska sovrumsjätten Jysk.

- Dunets sätt att andas är unikt, hur det absorberar fukt och värme och leder ut dem igen.

Ja, utmaningarna är stora när det gäller att härma dunets egenskaper med syntetiska fibrer. Ett företag som ändå har specialiserat sig på det i flera årtionden är kudd- och täckestillverkaren Jørck & Larsen.

2003 blev företaget först i världen med så kallade kassettäcken fyllda med syntetfibrer, som blåses in likt dun i rutor som håller dem på plats. Hos Jysk säljs täckena under namnet Dreamzone Cape Horn. Sedan dess har en rad konkurrenter följt efter.

"Fiberdunen" utvecklades i samarbete med den tyska fiberleverantören Trevira. Fibern väger mindre än ett halvt gram per kilometer. Ändå rymmer den längsgående luftkanaler, som minskar vikten och ger lägre vikt.

Enligt Jørck & Larsen kan täckena också skakas upp till full storlek igen efter tvätt.

I allmänhet blir syntetiska täcken annars snabbt platta, och värmer sämre. Fibrerna har försetts med ett skikt silikon för att ge styvare fluff, men det löses snabbt upp

i tvättmedel.

Många har upprörts över hur levande gäss plockas på dun, efter avslöjanden i TV4s Kalla fakta härom veckan. Men hittills har det lägre priset, inte djurhänsyn, varit det dominerande försäljningsargumentet för syntettäcken. Hos Jørck & Larsen är det för tidigt att ännu säga om dunskandalen höjer efterfrågan av syntettäcken.

- Diskussionen är så omfattande nu, så det skulle ju kunna utlösa en rörelse, säger Søren Hoberg Olesen på Jørck & Larsen.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer