Gammalt språk ger snabbare datorer

2014-02-03 13:54  
Fredrik Hånell, vd för Winzent Technologies, söker programmerare i assembler som ska göra datorer snabbare. Foto: Kajsa Eriksson

”Tänk om Facebooks investering på 800 miljoner i Luleå hade kunnat reduceras flera gånger, och tänk på energibesparingarna.” Så säger vd:n för ett litet svenskt bolag, som vill göra världens datorer effektivare.

Lilla Winzent Technologies från Kista säger sig kunna göra de flesta av världens datorer betydligt snabbare genom att byta ut den så kallade kärnan i operativsystemet.

– Med vår kärna ökar farten från flera gånger till flera storleksordningar, säger Fredrik Hånell, vd för bolaget.

Han påpekar att man i stället kan välja att sänka energiförbrukningen lika mycket, exempelvis i mobiltelefoner.

Tekniken bygger på programmering i det maskinnära språket assembler – en form av den så kallade maskinkoden av ettor och nollor som processorn arbetar med.

Winzent vill ersätta  två byggstenar i datorernas programvara. Den ena är det som kallas bios och som sköter uppstarten, då all hårdvara initieras och grundläggande instruktioner läses in.

Den andra är operativsystemets kärna, som tar över efter datorns bios och sköter kommunikationen med hårdvaran.

Båda skrivs i dag i generella så kallade högnivåspråk, exempelvis C, med lättförståeliga kommandon. Sådana språk kompileras sedan till maskinspråk, som är specifika för varje hårdvara.

Både bios och kärnor skrivna i C tenderar att bli stora. Kompileringen är inte heller optimal.

Genom att i stället programmera i assembler kan funktionen optimeras väsentligt, och eftersom alla data passerar bioset eller kärnan gör det hela datorn snabbare.

För att kunna  programmera i assemb­ler krävs även kunskap om hårdvaran, och problemet för Winzent är att det är mycket ont om sådana programmerare i dag.

– Ska man ha tag på folk som förstår hårdvaran, är det hos det gamla gardet programmerare. Den kunskapen har gått förlorad, säger Fredrik Hånell, som nu söker erfarna assemblerprogrammerare.

Winzents programvara bygger på 30 års kodoptimering av medgrundaren Berth-Olof Bergman, som tidigare arbetat med liknande teknik i ett bolag som heter Zebor.

Zebor försökte bygga  ett helt operativsystem som ersättare till Linux. Utifrån en ny programvara erbjuder Winzent i stället sitt bios som kallas Wion med fokus på sekundsnabb uppstart, samt kärnan Wios för snabb och snål drift.

Wion är till för inbyggda system och testas nu enligt Fredrik Hånell av företag inom fordonsindustrin i Taiwan och i södra Tyskland.

Wios ska om något år kunna ersätta kärnan i andra operativsystem som Linux, exempelvis i servrar eller mobiler.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt