Fysikpristagarens nya utmaning: nanotrådar

2014-12-12 14:28  
Fysikpristagaren blir imponerad av en lysdiodslampa i Energimyndighetens labb. Foto: Energimyndigheten Nicole Dreher

I onsdags fick han Nobelpriset i fysik för den effektiva blå lysdioden. Nu vill han kapa priset med nanotrådar.

- Led-belysning spelar en väldigt viktig roll för att sänka elförbrukningen. Men tekniken har flaskhalsar som måste åtgärdas: kostnaden och ljuskvaliteten, säger Hiroshi Amano, en av årets tre Nobelpristagare i fysik.

På ett besök hos Energimyndigheten i Stockholm på fredagsförmiddagen berättar han att han inte tänker förändra sitt liv nu när han fått det prestigefulla priset.

- Jag kommer att fortsätta att koncentrera mig på forskningen kring nya material, säger han.

Ett forskningsområde som intresserar honom är lysdioder baserade på nanotrådar. Genom att få minimala trådar av galliumnitrid, GaN, att växa på kiselskivor kan lysdiodernas kostnad kapas rejält.

Under en rundvandring i Energimyndighetens nya ljuslabb blir Nobelpristagaren imponerad av en lysdiodslampa som får sin ljusstyrka uppmätt inne i stor sfär. Han ber att få titta närmare på lampan som ser lite speciell ut. Ljuset kommer från ett antal smala band som det sitter minimala lysdioder på. Någon sådan lampa har han inte sett i Japan.

- Wow, very nice. Den ser ju ut som en glödlampa, säger han.

Hiroshi Amano berättar att han själv har bytt ut hälften av ljuskällorna i sitt eget hem till lysdiodslampor. Resten är lågenergilampor.

Varför satsar du inte på lysdioder till 100 procent?

- Ledlamporna är fortfarande lite för dyra, säger han och skrattar gott.

Årets fysikpristagare

  • Årets Nobelpris i fysik gick till,Hiroshi Amano, Isamu Akasaki och Shuji Nakamura.
  • De fick priset för uppfinningen av effektiva blå lysdioder som i sin tur gjorde det möjligt att skapa energisnåla vita ljuskällor.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer