Fysikpriset kan leda till fusionskraft

2015-10-06 12:55  

Årets Nobelpris i fysik går till Takaaki Kajita och Arthur B McDonald för att de visat att elementarpartikeln neutrino har massa.

Ner över vår jord regnar oavbrutet mängder med elementarpartiklar av typen neutrino. De kommer från solen eller bildas i vår atmosfär. Bara i rummet du är finns miljarder av dem. Obenägna som de är att reagera med sin omgivning lämnar de sällan något spår. För det krävs gigantiska detektorer fyllda med vatten. Att de saknar laddning är ställt utan tvivel men fram till för sjutton år trodde man även att de saknade massa.

Årets Nobelpristagare i fysik, Takaaki Kajita och Arthur B McDonald, visade att så inte är fallet. De har visat att neutrinon kan byta mellan tre olika identiteter, myon-neutrino, tau-neutrino samt elektron-neutrino. Och för att det tricket ska fungera krävs att de har massa.

- Men den är extremt liten, bara en miljondel av massan hos en elektron, och extrem svår att mäta, säger Olga Botner, ledamot av Nobelkommitén för fysik och professor i subatomär fysik vid Uppsala universitet.

Hittills har bara en av myonerna fått sin vikt, och den är inte exakt. Att mäta dem alla tre är en utmaning som forskare världen nu kämpar med.

Det här må vara nyfikenhetsdriven forskning, men resultatet att neutrino har massa pekar på att det finns en fysik bortom standardmodellen som beskriver vår värld (utom gravitationen).

- Upptäckten är fantastiskt viktig både för forskningen inom partikelfysiken och för det fortsatta utforskandet av universum, säger Barbro Åsman, partikelfysiker vid Stockholms universitet.

Pristagaren Arthur McDonald är mer konkret än så. Han påtalar om vi lär oss mer om de neutriner som skapas i solens kärna ökar möjligheten att skapa en fungerande fusionskraft på jorden.

När Göran K Hansson, akademiens ständige sekreterare ringer upp under presskonferensen är Arthur McDonald fortfarande tagen av samtalet han fick för 45 minuter sedan.

- Det här är ett enormt erkännande av vår grupps arbete, och jag är väldigt glad. Dessutom är Stockholm en av mina favoritstäder i världen så jag ser verkligen fram emot att få komma och ta emot priset.

Upptäckten av neutrino kan byta identitet, och därmed måste ha massa, gjorde runt sekelskiftet. År 1998 visade Takaaki Kajita att neutriner från atmosfären växlar mellan två olika identiteter på väg till detektorn Super-Kamiokande i Japan. Tre år senare visade en forskargrupp i Kanada, under ledning av Arthur McDonald , att neutriner från solen inte försvinner på vägen från solen till jorden utan i stället ändrar identitet innan de när fram till den 1000 ton tunga detektorn Sudbury Neutrino Observatory.

Totalt sett har ett 100 forskare deltagit i det arbete som idag resulterade i årets Nobelpris i fysik.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt