Fuskanklagad ”ögonprofessor” frias

2017-03-15 07:51  
Foto: Alamy

Den professor vid Linköpings universitet som tidigare anklagats för forskningsfusk i samband med biosyntetiska hornhinnor har inte gjort sig skyldig till oredlighet i forskning, det vill säga forskningsfusk.

Det skriver Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) i ett utlåtande.

Forskningen resulterade i att en kirurg transplanterade hornhinnor avsedda för grisar. Transplantationerna ägde rum i Ukraina. Kirurgen hade tränats på Linköpings universitet och på den vetenskapliga artikel som operationerna resulterade i fanns den aktuella professorn med.

Universitetet ansåg att man inte kan "lägga ut etiken på entreprenad" och att forskaren gjort sig skyldig till forskningsfusk.

CEPN, däremot, gör en annan bedömning. Visserligen borde professorn ha haft ett bättre helhetsgrepp över forskningen, men att bristerna inte var så stora att det är att betrakta som oredlighet. Det var inte fel av professorn att stå som medförfattare och hon har handlat i enlighet med relevanta tillstånd för att tillgodose patienternas säkerhet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Etik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer