Full rulle med mus i munnen

2012-02-21 13:33  
Munmusen har samma funktioner som en vanlig datormus och gör det möjligt att köra rullstol även för den som är helt förlamad från nacken och nedåt. Foto: Georgia Institute of Technology

Det gäller att hålla tungan rätt i mun. Åtminstone om man är helförlamad och styr sin elrullstol med en mus i munnen.

Den nya rullstolsratten gör det möjligt att köra rullstol även för den som är helt förlamad från nacken och nedåt. Med små tungrörelser kan den rörelsehindrade styra sin stol, eller dator.

Munmusen har samma funktioner som en vanlig datormus: höger, vänster, upp och ned samt höger- och vänsterklick. Genom att röra tungan, som ofta är den helförlamades mest rörliga muskel, kan musen styras.

Musen består av en lösgom av akrylplast som placeras mellan tänderna i överkäken på samma sätt som en tandställning. I lösgommen finns sex ingjutna magnetfältsensorer, en för varje musfunktion. Dessutom finns en radiosändare och ett litiumbatteri som kan laddas via en induktionsspole.

Tungan piercas med en liten magnetisk kula, som påverkar sensorerna i gommen. På så sätt kan tungrörelserna, och magnetkulans läge, detekteras av magnetsensorerna och skickas över trådlöst till en iphone eller ipod. I telefonen eller plattan finns en app som översätter magnetens läge i munnen till kommandon som i sin tur styr markörens läge på datorskärmen eller på rullstolens joystick.

Munmusen testas nu av elva ryggmärgsskadade personer i USA. Den har redan visat sig vara betydligt enklare att använda än de sug- och blåsmunstycken som används i dag av helförlamade personer för att styra rullstolar och andra hjälpmedel.

Forskarna vid Georgia Institute of Technology i USA har planer på att utöka repertoaren av möjliga kommandon, sedan det visat sig att provförarna snabbt lärt sig använda tekniken.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer