Franska roboten kommer att parkera bilar på Gatwick

2019-01-31 14:43  
Foto: Stanley Robotics

Roboten lyfter upp bilen och bogserar den till en ledig plats. Nu ska Gatwick testa den franska tekniken. I ett första skede kommer lösningen att förvandla en yta med 170 p-platser till 270 robot-fickor.

Trycket är stort på Londons näst största flygplats. Förra året passerade över 46 miljoner passagerare genom Gatwick, och nu vill man använda en parkeringsrobot för att öka antalet p-platser. Redan förra året presenterades robotiserad parkering som en av de lösningar flygplatsen tittade på – och en ansökan till Crawley Borough Council avslöjar att Gatwick kommer använda teknik från Paris-baserade Stanley Robotics.

Företagets autonoma parkeringsrobot Stan har tidigare testats på de franska flygplatserna Charles De Gaulle och Lyon. Med sina två armar lyfter den försiktigt upp bilens däck och bogserar den till en ledig plats. Ägaren kör in sitt fordon i en av åtta numrerade skjul, tar sina väskor och låser bilen. Med några klick vid en terminal bekräftar man informationen kring den egna flygbiljetten. Sedan hämtas bilen av Stan. Tjänsten är uppkopplad mot flyginformationen, och tanken är att bilen ska stå och vänta så fort föraren har landat.

Ska stå klart i sommar

Inledningsvis har Gatwick riktat in sig på ett område med 2 350 parkeringsplatser. Genom att avhysa en yta motsvarande 170 av dem får man ut 270 nya parkeringsfickor som betjänas av Stan – alltså ökas kapaciteten med 100 fordon. Förberedelserna omfattar bland annat att ta bort hinder som lyktstolpar, men även att se till så att underlaget är helt fritt från skador som kan störa robotens framfart. Ombyggnationen kommer inledas i april och ska vara färdig i augusti.

Läs mer: Matematik gör det möjligt för robot att klättra vertikalt på flygplan

Om testet visar sig vara framgångsrik så överväger Gatwick att bygga ut lösningen vid ytterligare två parkeringsområden. Där skulle 6 000 av dagens platser teoretiskt kunna omvandlas till 8 500 robot-fickor.

John Edgren

Mer om: Robot Flygplats

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer