Framtidens pacemaker drivs av hjärtslagen – batteriet skrotas

2019-04-23 17:00  

En pacemaker som drivs av hjärtat har visat lovande resultat i grisar. Dessutom kunde pacemakern korrigera hjärtarytmi.

En konventionell pacemaker består av två delar: elektroder och en pacemakerdosa med batteri. Elektroderna känner av hjärtrytmen och kan avge elektriska impulser vid behov, så hjärtat kan dra ihop sig. Framtidens pacemaker kan utformas utan något batteri, åtminstone om de lyckade försök som har gjorts på vuxna grisar kan överföras på människor.

En forskargrupp vid Chinese Academy of Sciences har utvecklat en implanterbar nanogenerator, som har omvandlat energi från grisarnas bultande hjärta till elektricitet. Detta har räckt för att driva en pacemaker, förklarar forskargruppen i studien som har publicerats i Nature Communications. Liknande försök har tidigare enbart genomförts på smådjurs- och cellmodeller, och kräver mindre energi.

Pacemakern som drivs av hjärtat har också kunnat korrigera en oregelbundenhet i grisarnas hjärtrytm, sinusarytmi, och förhindrat en vidare försämring av deras sjukdomstillstånd.

Läs mer: Svenskar dog när hjärtimplantat inte fungerade

Enligt den kinesiska forskargruppen visar studien att hjärtat kan förse en kommersiell pacemaker med tillräckligt mycket energi för att fungera i en människa. Men mycket arbete återstår innan detta kan ske. Metoden måste optimeras för att vara tillräckligt effektiv och säker för långsiktigt användning.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer