FoU-Sverige håller andan

2009-04-07 23:00  
Klicka för att se listan i större format.

Volvo, Scania, Ericsson och Sony Ericsson ökade sin forskning och utveckling mest av alla 20 företag på listan under 2008. Tillsammans satsade de över åtta miljarder mer än året innan. Det kommer de inte att göra krisåret 2009.

2008 blev ännu ett rekordår. Det visar Ny Tekniks årliga rankning av de storföretag som satsar mest på forskning och utveckling, FoU, i procent av omsättningen.

De 20 mest FoU-intensiva företagen satsade tillsammans nästan 120 miljarder kronor på sin framtid. Det är en ökning med sju procent, eller 8,3 miljarder kronor jämfört med året innan.

Volvo, Scania, Sony Ericsson och Ericsson stod för 8,2 miljarder av den expansionen, nästan hela ökningen.

Tre av de fyra företagen har det riktigt tufft just nu. Efterfrågan inom fordonsbranschen har kollapsat, så Volvo och Scania slickar sina sår. Och mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson vinstvarnade nyligen för tredje gången på ett år.

Ingen av de tre vill ge någon prognos för sin FoU-satsning 2009. Men Volvo försäkrar att satsningen på FoU "kommer att ligga kvar på höga nivåer". Någon fortsatt expansion lär dock inte finnas med i planerna.

Ericsson, det fjärde bolaget som ökade sin FoU kraftigt förra året, räknar i år med att minska sin satsning med tre miljarder kronor. Förklaringen är färre teknikplattformar och att man inte längre är huvudägare till det forskningsintensiva bolaget "Ericsson Mobile Platforms".

Ytterligare två företag talar öppet om en lägre FoU-kostnad i år. IBS, som utvecklar affärssystem och fordonssäkerhetsföretaget Autoliv.

Autolivs FoU-chef Jan Olsson hänvisar till fordonskrisen.

-?Bilmarknaden globalt är mycket svag med en förväntad minskning på runt 25 procent.

Men även försvarskoncernen Saab ska spara. Bolaget ger visserligen ingen prognos för FoU 2009, men säger att antalet utvecklare sannolikt kommer att minska med 3-4 procent. Det betyder cirka 110 personer.

Talande för krisåret 2009 är att bara två företag på hela listan, BAE Systems Hägglunds och Axis, räknar med en ökad FoU i år.

-?Vi budgeterar för 20-25 procent mer än förra året. Våra militära kunder vill inte längre finansiera utvecklingen hos sina leverantörer, så vi måste satsa mer själva, säger Bertil Westman, FoU-chef på BAE Systems Hägglunds.

Axis, som expanderat kraftigt de senaste åren, räknar nu med en mer modest höjning av FoU-budgeten på under 10 procent.

En handfull av företagen på listan berättar att man gjort omprioriteringar av sin utveckling på grund av krisen.

Volvo och IBS har senarelagt vissa projekt. Autoliv låter ett antal utvecklare i stället jobba med en förstudie om säkerhet i småbilar.

Gunnar Boman, informatör på Scania, är kanske mest drastisk.

-?Vi fokuserar nu bara på FoU-investeringar som är nödvändiga för att inte äventyra företagets överlevnad på lång sikt.

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer