FoU-chefer mer pessimistiska

2008-12-11 09:45  

Svenska FoU-chefer ser mindre ljust på framtiden. En av åtta tror att forsknings- och utvecklingsavdelningarna kommer att bli mindre nästa år.

För andra året har patentbyrån Awapatent bett undersökningsföretaget Sifo att undersöka hur det står till med framtidstron bland landets FoU-chefer.

Resultatet visar att lågkonjunkturen och finanskrisen smittat av sig även på FoU-avdelningarna. FoU-cheferna ser mindre positivt på framtiden jämfört med för ett år sedan. En av åtta forskningschefer tror att antalet anställda inom FoU kommer att minska under 2009. För ett år sedan var det bara en av 25 som trodde att antalet utvecklare skulle bli färre.

En av åtta utvecklingschefer tror dessutom att FoU som andel av omsättningen kommer att minska nästa år.

Men allt är långt ifrån nattsvart. En av fyra tror att antalet anställda inom FoU kommer att öka och ungefär lika många tror på en ökad FoU-budget som andel av försäljningen.

Underökningen visar också att det är färre företag som satsar mer än 25 procent av omsättningen på nya affärsområden jämfört med förra året. Däremot spår fyra av tio att de kommer att söka fler patent under de närmaste fem åren.

FoU-cheferna har också fått frågor om vad de anser om regeringens forskningsproposition. 13 procent tycker att forskningsproppen innebär något positivt för företaget, 56 procent är osäkra medan 32 procent tror att den inte kommer att innebära någon hjälp.

Totalt svarade 292 FoU-chefer från både små och stora företag på enkäten. Hela undersökningen kommer att presenteras i en rapport från Awapatent i januari.

Marie Alpman

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer