Fotograferad molekyl avslöjar sitt innersta

2009-08-28 13:01  

En liten kolvätemolekyl blev den första molekyl som lät sitt inre exponeras på bild. Med hjälp av ett atomkraftsmikroskop har forskare vid IBM lyckas få fram en bild där den kemiska strukturen går att se.

Ju mindre saker som ska studeras, desto större doningar krävs det. Det gäller inte minst det atomkraftsmikroskop som forskare vid IBMs forskningslaboratorium i Zürich i Schweiz tagit hjälp av för att titta in i det allra innersta i en molekyl av ämnet pentacen.

Den nu tagna bilden är den första av sitt slag. Tricket som gjorde det möjligt var att Gerhard Meyer och hans kollegor upptäckte att upplösningen hos atomkraftsmikroskopet förbättrades dramatiskt om de plockade upp en molekyl kolmonoxid med mikroskopets spets innan de började titta på molekyler av olika slag.

Resultatet blev att den kemiska strukturen hos det aromatiska kolvätet pentacen plötsligt trädde fram. Materialet, som består av fem sammansatta bensenringar, har på senare år blivit hett i halvledarvärlden. Idag är det en het kandidat när det gäller att bygga snabba organiska transistorer, så kallade OFET (organiska fälteffekttransistorer).

Forskarna själva hoppas att det nya sättet att studera enskilda molekyler ska leda till en bättre förståelse av kemiska reaktioner och katalys.

Uppdaterad version

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer