Fossilfrihet och många laddstolpar gav laddguld

2017-09-06 15:13  
Prisutdelande centerpartiledaren Annie Lööf, Gävle energis affärschef Erik Holmestig, Gävle energis ordförande Anders Holmestig och Fores vd Mattias Goldmann.

Det blev idel kommuner belägna norr om huvudstaden i topp när bästa elbilskommunerna utsågs i nyinstiftade tävlingen Laddguldet.

Bakom Laddguldet står Fortum charge & drive, 2030-sekretariatet, Klimatkommunerna och Power circle. Syftet är att uppmärksamma de kommuner som ställer om till en miljövänligare transportsektor.

Prisceremonin hölls på tisdagskvällen i tankesmedjan Fores lokaler vid Kungsbron i Stockholm. Centerpartiets ledare Annie Lööf höll i prisutdelningen. Hon berättade om sin egen laddhybrid och konstaterade att hon fortfarande befinner sig i förälskelsefasen. Om Laddguldet sa hon att det krävs förebilder och de som vågar premieras.

Juryn har bedömt bland annat volymer, fordonspark, antal laddplatser, fördelning av kommunal respektive privat laddinfrastruktur och informationsinsatser i samtliga av landets 290 kommuner.

Läs mer:

Läs mer: Regeringen höjer bonusen för supermiljöbilar

Gävle utropades slutligen som vinnare bland annat tack vare ett ambitiöst program för utbyggnad av laddstolpar och ett mål om att kommunen och dess bolag ska vara fossilfria redan 2020.

– Att bli nummer ett är helt överväldigande, sa Erik Holmestig, ordförande i Gävle energi när han tillsammans med affärschefen Anders Holmsten mottog diplomet.

Tvåa blev Östersund och trea Falun. Se motiveringar i faktarutan. Övriga nominerade var Stockholm, Jönköping och Kalmar.

Vinnaren får placera fem av Fortums laddstolpar var den vill i landet, tvåan och trean tre vardera.

Lilla Bergs kommun med cirka 7 100 invånare fick ett specialomnämnande för sin relativt sett väl utbyggda system med laddstationer. Förra året erhölls ett klimatinvesteringsstöd på 25 miljoner för uppförande av 25 nya stolpar i tillägg till de sju befintliga. Örjan Tusås, projektledare, konstaterade att det är satsningen Klimatklivet som möjliggör utbyggnaden.

Läs mer:

Läs mer: Vr kan minska behovet av stora bilhallar

Pris delades också ut till Årets el(d)själ som vid detta det första tillfället delades mellan två individer som utfört insatser utanför ordinarie arbetstid: Tibor Blomhäll som driver forumet Tesla Club Sweden och Sven Sandström som under lång tid jobbat för elbilism och laddstolpar inom föreningen Produkt Gotland och inom ramen för Elbilslandet

Annie Lööf ombads reflektera över vinnarna och konstaterade att alla tre topplacerade kommuner ligger norr om Stockholm.

– Det hörs ofta att laddinfrastrukturen endast är utbyggd i söder. Men så är det inte, sa hon.

Motiveringar

Bästa kommuner

1:a Gävle: "Med en gedigen historik, en tydlig vision om en fossilfri kommun år 2020 och ett mål att ha flest laddstolpar i landet"

2:a Östersund: "En tidig start och under lång tid ett gott föredöme för andra att lära av samt en långsiktig uthållighet"

3:a Falun: "Arbetat hårt med att sprida informationen om laddning inom och utanför kommunen, och målmedvetet byggt en laddinfrastruktur som täcker alla delar av kommunen på ett sätt som få andra gjort."

Specialomnämnande

Bergs kommun: "för liten kommun som har stora ambitioner att bygga ut laddinfran, speciellt med snabbladdare. ”

Eldsjälar:

"För långt, ihärdigt och passionerat engagemang i branschen, utanför den ordinarie yrkesrollen"

Tibor Blomhäll - driver Teslaclubsweden - Tibors engagemang är inte begränsad till Tesla utan täcker hela elbilssfären där han aktivt driver på elbilssverige.

Sven Sandström - hållit låg personlig profil samtidigt som han jobbat länge och uthålligt för elbilism och laddplatser inom föreningen Produkt Gotland och inom ramen för Elbilslandet.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer