Försvarets forskare tar fram nytt laserskydd

2012-03-06 13:28  

Försvarsminister Sten Tolgfors har i dag gett försvarets forskningsinstitut FOI klartecken till samarbete med amerikanska flygvapnets forskare om skydd mot farliga laserstrålar.

Svenska FOI tillhör de ledande i världen när det gäller forskning om laserskydd för militärt ändamål.

FOI samarbetar med andra europeiska forskningsinstitut och med amerikanska Air Force Research Laboratory. Nu får FOI regeringens klarsignal för förlängt samarbete med amerikanarna.

- Den kompetens som FOI byggt upp för försvarstillämpningar kan tillgodogöras på den civila sidan där bland annat piloter, poliser, brandmän, buss- och bilförare i allt högre utsträckning har belysts med bländande laser, säger Sten Tolgfors i ett uttalande.

Det amerikansk-svenska projektet går ut på att ta fram nya material för laserskydd och att utbyta erfarenheter och skyddsmaterial.

- Vi har på FOI varit mycket lyckosamma med att ta fram nya material som kan skydda mot skador från farliga laserstrålar i militära sammanhang. Vi har till exempel i laboratoriet ett mycket tåligt ”gelglas”, säger Sören Svensson, forskare på FOI, till Ny Teknik.

Dessa skyddsglas skyddar mot ögonskador men inte mot bländning från svagare laserstrålar, typ grön laser som används i okynnessyfte för att blända bussförare, fotbollsdomare och andra.

Den typen av svagare laser, som privatpersoner köper från internet, är inte skadliga för ögonen på samma sätt som tyngre laserpistoler som används av terrorister.

- Syftet med det amerikanska samarbetet är att få fram bra material som även kan skydda mot bländning i civila sammanhang. Det finns ännu inte något sådant heltäckande skydd, säger Sören Svensson till Ny Teknik.

Laserattacker

Förra året anmäldes 340 attacker med grön laser mot poliser, busschaufförer och piloter i Stockholms län. Hittills i år har 83 attacker anmälts, varav 15 var mot flygplan, enligt länspolisen i Stockholm.

Även SL har sammanställt de anmälningar som kommit in till företaget. Under 2010 registrerade SL 219 tillbud med grön eller röd laser mot väktare, buss- och tunnelbaneförare och spärrvakter i Stockholms län. Förra året hade den siffran stigit till 235.

Källa: DN 5 mars 2012.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer