Försvarets expert undersöker bomberna

2010-12-16 14:13  

Hur farliga var bomberna i Stockholms city?  Henric Östmark, en av Sveriges främsta sprängämnesforskare, hjälper nu poliser och kriminaltekniker att undersöka hur stor skada självmordsbombaren planerat orsaka.

Självmordsbombaren i Stockholms City, Taimour Abdulwahab, bar enligt uppgift på en ryggsäck full med spikar och sprängämnen, ett bombbälte och hade dessutom ytterligare en bomb i händerna som liknande en tryckkokare.

Tillsammans med gasolbomben i den bil som exploderade bara minuterna innan han sprängdes till döds blir det fyra bomber.

Samtidigt finns det uppgifter om ännu en bomb, liknande en tryckkokare i bilen.

I dag klockan 13.30 gav Säpo en presskonferens om den senaste utvecklingen i brottsutredningen, som leds av åklagaren Agnetha Hilding Quarnström och där poliser, kriminaltekniker och Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, deltar.

Polisen får också hjälp av sju bombtekniker från amerikanska polisen FBI och av en sprängämnesexpert på svenska Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Henric Östmark beskrivs vara en av Sveriges bästa sprängämnesforskare och är forskningschef för avdelningen för energetiska ämnen (explosiva ämnen) vid FOI. 

Han står nu till polisutredarnas förfogande och undersökte igår bomberna tillsammans med SKL, Stockholmspolisens bombgrupp och kriminaltekniker på okänd plats i Stockholmsområdet.

–Vad vi gör nu är att vi försöker värdera verkan av bomberna, säger Henric Östmark.

För att kunna göra det måste FOI bland annat göra provsprängningar med bombämnen som använts vid dådet.

I medierna har det talats om att hundratals människor som var på språng i julhandeln kunde ha dött.

-Jag kan inte uttala mig utan bara säga så mycket som att det inte stämmer, säger Henric Östmark.

- Det finns inga självmordsbombare som någonsin ensam åstadkommit något i närheten av så många döda, om vederbörande inte använt ett fordon. Ett sådant undantag gäller ”Oklahomabombaren” som parkerade en bil med 2 300 kilo sprängämnen utanför FBIs kontor i Oklahoma 1995 och då 168 människor dog.

- I Madrid dog det exempelvis 19 människor per bomb och i London 13 människor per bomb, och de i Madrid var verkligt stora, säger han.

I det generella fallet handlar det om att värdera kraften i sprängämnena och hur de skulle kunnat orsaka skada på en viss plats.

För polis och åklagare är det viktigt att få veta hur kraftiga bomberna var för att avgöra attentatsmannen syfte och uppsåt.

– Vi har arbetat med att undersöka bombers dödlighet i många polisutredningar, säger  Henric Östmark, som också brukar få vittna inför domstol.

Henric Östmark arbetar också i Sverige och i EU-sammanhang med att förebygga bombattentat och terrordåd. Bland annat arbetar man på att ta fram nya laserdetektorer som ska kunna hitta så kallade improviserade bomber, som Taimour Abdulwahab, använde sig av i Stockholm.

– Det är de värsta sorten att förebygga. Terrorister tar vad som finns till hans i det land man befinner sig i och det är då svårt att veta vilken slags hot man kan förvänta sig, säger Henric Östmark.

Han jobbar också i en arbetsgrupp kring sprängämnessäkerhet som inventerat möjligheterna att minska risken för bombattentat i Sverige och som inom kort kommer att presentera sin rapport för regeringen.

Mer om: Bomb

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer