Första steget mot konstgjorda organ

2000-04-12 13:00  
Forskare vid Ohio State University i USA hävdar att de tagit första steget mot konstgjord tillverkning av mänskliga organ. I ett antal försök har de lyckats förmå odlade mänskliga celler från en moderkaka att förbereda specialisering. De genomgick samma kemiska förändringar som stamceller gör i kroppen precis innan de specialiserar sig till muskel-, lever- eller bindvävsceller.
 
Forskarna har vidareutvecklat en bioreaktor som tidigare använts för att odla levande vävnad. Bioreaktorn består i princip av en skog av mikroskopiska polyesterfibrer. På dessa fib-rer kan olika celler få fäste och växa, precis som de i kroppen växer på olika proteiner. Mellan polyesterfibrerna sköljer hela tiden en vätska med lösta näringsämnen. Den näringsrika vätskan ska likna blodet i kroppen.
 
Douglas Kniss, professor i gynekologi, och hans forskarlag använde bioreaktorn för att odla friska celler från en mänsklig moderkaka. Syftet var att testa mediciner för gravida kvinnor.
 
Forskarna upptäckte emellertid att cellerna utvecklades på olika sätt beroende på vilket avstånd det var mellan fibrerna i bioreaktorn. De skapade då två cellodlingar. I den ena var avståndet mellan fibrerna 30 mikrometer, i den andra 40 mikrometer.
 
Cellerna från moderkakan som själva var runt 10 mikrometer stora kunde lätt överbrygga det kortare avståndet mellan fibrerna. Med 30 mik-rometers mellanrum förökade sig cellerna snabbt och spred sig över hela bioreaktorn. Men där fibrerna satt längre isär började cellerna klumpa ihop sig och växa på varandra precis som de gör i kroppen innan de skiljer ut sig till olika sorters celler.
 
Kniss menar att den här upptäckten starkt bidrar till att förverkliga konstgjord organtillverkning. Han menar att det är just dessa två sorters celldelning som krävs för att utveckla hela organ: först snabb tillväxt och därefter specialisering.

Sture Henckel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer