Första spinnförstärkaren i rumstemperatur

2012-11-14 10:28  

Forskare i Linköping har utvecklat en spinnförstärkare som fungerar i rumstemperatur. Först i världen, hävdar forskarna.

Spinntroniken kan i framtiden ge oss mindre, energisnålare och snabbare komponenter än dagens elektroniska motsvarigheter. Men för att det ska bli verklighet krävs ett antal grundläggande byggblock som kan styra och kontrollera elektronernas spinn kring sin egen axel. Man behöver exempelvis kunna förstärka svaga signaler, och den uppgiften har en grupp fysiker vid Linköpings universitet tagit sig an. Nu presenterar de världens första spinnförstärkare som kan användas i rumstemperatur.

Den nya spinnförstärkaren tillverkas i ett icke-magnetiskt halvledarmaterial, en legering av gallium, indium, kväve och arsenik. Forskarna skapar den förstärkande effekten genom att införa defekter i form av galliumatomer i materialet. Resultatet blir en förstärkare som kan stoppas in var som helst i en spinntransportkedja för att förstärka signaler som har försvagats längs sin väg.

-Det är ett framsteg som banar väg för att lösa problemen med att kontrollera och detektera elektronspinnet i rumstemperatur, vilket är en förutsättning för att spinntroniken ska kunna slå igenom, säger gruppens ledare professor Weimin Chen i ett uttalande.

Samma forskargrupp presenterade ett annat viktigt spinnframsteg år 2009. Den gången var det ett filter som släppte igenom elektroner som spinner i önskad riktning, men blockerar de som spinner åt ”fel” håll. Även filtret fungerade i rumstemperatur.

Den nya förstärkaren presenteras i tidskriften Advanced Materials i en artikel skriven i samarbete med amerikanska och tyska forskare.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer